Ανακοίνωση
30 Οκτωβρίου 2023
Ο ΠΑΣΥΚΑΦ στο πλαίσιο του προγράμματός του για πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση του ανδρικού καρκίνου, που αφορά στον καρκίνο του προστάτη, τον καρκίνο των όρχεων και τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, συνεχίζει τη δράση του τον Νοέμβριο με εκστρατεία αφιερωμένη στη διαφώτιση για τον καρκίνο του προστάτη, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των ανδρών για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.
Η εκστρατεία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κυπριακή Ουρολογική Εταιρεία, την Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου, τη Χειρουργική Εταιρεία Κύπρου, το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου και με υπερήφανο υποστηρικτή τον ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ.
Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον πρώτο σε συχνότητα καρκίνο στους άνδρες και τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα) στους άντρες στην Κύπρο. Σύμφωνα με το αρχείο Καρκίνου Κύπρου τα τελευταία χρόνια καταγράφονται περίπου 450 περιστατικά ετησίως.
Σε ό,τι αφορά στην πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση:
Βασίζεται σε μία απλή εξέταση αίματος, που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη σε ένα πρώιμο στάδιο. Η εξέταση αυτή μετρά την ποσότητα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα. Το PSA είναι μια πρωτεΐνη του προστάτη που εμφανίζεται σε μικρές ποσότητες στο αίμα των αντρών απολύτως φυσιολογικά.
Σε ηλικίες κάτω των 50 ετών, δεν χρειάζεται, αφού ο καρκίνος του προστάτη είναι σπάνιος σε νεότερους άντρες. Μόνο εάν κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού (πατέρας, αδελφός ή τα αδέλφια των γονέων) έχει διαγνωστεί με καρκίνο προστάτη, η εξέταση του PSA έχει νόημα σε ηλικία 40-50 ετών. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα από συμπτώματα, καθότι, όπως αναφέρθηκε, ο καρκίνος αναπτύσσεται συνήθως αργά, χωρίς να προκαλεί συμπτώματα που οδηγούν στον γιατρό.
Ωστόσο, πάνω από την ηλικία των 50 ετών, περίπου 2 στους 10 άντρες (20%) έχουν αυξημένη τιμή PSA. Τα αυξημένα επίπεδα μπορεί να οφείλονται στον προστατικό καρκίνο, αλλά μπορεί επίσης να σχετίζονται με καλοήθη υπερτροφία προστάτη ή ακόμη και με ουρολοίμωξη ή φλεγμονή του προστάτη (προστατίτιδα). Για τον λόγο αυτόν, πρόσθετες εξετάσεις και ιδιαίτερα η δακτυλική εξέταση του προστάτη από τον Ουρολόγο είναι πάντα απαραίτητες.
Πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη:
Προβλήματα κατά την ούρηση, αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα, πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, στους γοφούς και το στήθος, αδυναμία ή μούδιασμα στα πόδια, απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστεως ή του εντέρου. Οι σποραδικοί πόνοι στη μέση και η αυξημένη και συχνά αιφνίδια ανάγκη για ούρηση αποτελούν κοινά συμπτώματα της προχωρημένης ηλικίας. Ωστόσο, όταν ο πόνος επιμένει και η ούρηση γίνεται ολοένα και πιο δυσχερής, το πρόβλημα μπορεί να μη συνδέεται μόνο με την ηλικία. Η αιτιολογία του καρκίνου του προστάτη παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, ενώ πολλοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν σχετικά συμπτώματα στα αρχικά στάδια της νόσου.
Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη:
Η μεγάλη ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη και γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα.
Κάποιες μορφές καρκίνου του προστάτη μπορεί να είναι επιθετικές και να κάνουν ραγδαία μετάσταση. Αν ωστόσο ανιχνευθεί εγκαίρως έχει πολύ καλές προοπτικές για αποτελεσματική θεραπεία. Θεωρείται νόσος που αναπτύσσεται αργά και πολλοί άνδρες που διαγιγνώσκονται ζουν για πολλά χρόνια χωρίς συμπτώματα και χωρίς να εξαπλώνεται και να γίνεται απειλητικός για τη ζωή τους.
Κανένας άνδρας δεν αποτελεί εξαίρεση!
«Γιατί πολλοί άνδρες άνω των 45 διστάζουν να κάνουν έλεγχο για καρκίνο του προστάτη; Νιώθουν ότι η εξέταση του ορθού μειώνει τον «ανδρισμό» τους; Ή θεωρούν τη διαδικασία ως «παράβαση» ή ως αφύσικη πράξη; Δυστυχώς, ήμουν ένας από αυτούς τους άντρες που ανήκαν στις δύο τελευταίες κατηγορίες και μοιράζομαι πώς η απροθυμία μου να δω έναν γιατρό για μια ορθική εξέταση σχεδόν μου κόστισε τη ζωή και μπορεί ακόμα.
Εάν είσαι άνδρας άνω των 45 ετών και δεν έχεις υποβληθεί σε έλεγχο για καρκίνο του προστάτη, μια θεραπεύσιμη ασθένεια και καταλήξεις να πεθάνεις επειδή παράλειψες να επισκεφτείς έναν γιατρό, ίσως πρέπει να συλλογιστείς ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της απώλειας σου στα αγαπημένα σου πρόσωπα. Εάν αυτή η σκέψη από μόνη της δεν σε κάνει να θέλεις να πας να δεις έναν γιατρό για τον προστάτη σου, τότε μάλλον τίποτα δεν θα το κάνει», αναφέρει ο Eric Otis Simmons, συγγραφέας του βιβλίου Prostate Cancer Came A Knockin’.
Για περαιτέρω ενημέρωση το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την ιστοσελίδα του ΠΑΣΥΚΑΦ www.pasykaf.org και για αποστολή ενημερωτικού υλικού να επικοινωνεί με τον παγκύπριο αριθμό του Συνδέσμου 77 77 1986.