Παγκύπρια δωρεάν εξέταση FOB test για όλο το Μάρτιο!

Ανακοίνωση 2 Μαρτίου 2023

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του παχέος έντερου και στο πλαίσιο αυτό η ομάδα αντιμετώπισης γαστρεντερικών καρκίνων αλθέα του ΠΑΣΥΚΑΦ διοργανώνει δράσεις που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου στην Κύπρο είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος σε άντρες και γυναίκες και συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα στα αρχικά του στάδια. Οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου αναπτύσσονται πρώτα ως πολύποδες, οι οποίοι αργότερα εξελίσσονται σε καρκίνο εάν δεν αφαιρεθούν. Ο τακτικός έλεγχος του παχέος εντέρου και η αφαίρεση των πολυπόδων μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη του καρκίνου αφού, σύμφωνα με στοιχεία το 90% των περιπτώσεων, μπορεί να θεραπευτεί αν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο. Για αυτό το λόγο, συνιστάται όπως γίνεται τακτικός έλεγχος στο γενικό πληθυσμό μετά την ηλικία των 45 ετών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, Βιοϊατρικών και Κλινικών Εργαστηριακών Επιστημόνων έχει αποδεχθεί για ακόμη μια φορά το αίτημα του ΠΑΣΥΚΑΦ να προσφέρει δωρεάν την εξέταση για ανίχνευση αίματος στα κόπρανα (FOB test) για όλο το μήνα Μάρτιο σε κοινό άνω των 45 ετών.

Η εξέταση για ανίχνευση αίματος στα κόπρανα προσφέρεται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες και μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό τότε το άτομο θα πρέπει να ενημερώσει τον προσωπικό του γιατρό για περαιτέρω διερεύνηση. Η παρούσα εξέταση δεν αντικαθιστά την κολονοσκόπηση η οποία θεωρείται η κύρια μέθοδος έγκαιρης ανίχνευσης.

Για να δείτε τα Κλινικά εργαστήρια που λαμβάνουν μέρος ανά επαρχία, πατήστε εδώ.

Διαχρονικός Χορηγός: Universal Life