Το πρόγραμμα EU4Health και το Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης κατά του καρκίνου: Προκλήσεις και Προοπτικές

Ανακοίνωση
29 Μαρτίου 2021

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία – ΤΕΠΑΚ, και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Λεμεσού, διοργάνωσαν στις 26 Μαρτίου 2021, διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: “Το πρόγραμμα EU4Health και το Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης κατά του καρκίνου: Προκλήσεις και Προοπτικές”. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Γωγώ Αλεξανδρινού.

Στη διαδικτυακή συζήτηση μίλησε η Επίτροπος Υγείας και Ασφαλείας Τροφίμων, κυρία Στέλλα Κυριακίδου, οι Ευρωβουλευτές της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, κύριος Γιώργος Γεωργίου και κύριος Λουκάς Φουρλάς. Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνος Μακρής και ο κύριος Νικόλας Φιλίππου, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΚΑΦ.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφαλείας Τροφίμων, κυρία Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε ότι το πρόγραμμα EU4Health θα αντιμετωπίσει τις ανισότητες μεταξύ ομάδων πληθυσμού και χωρών σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε προσιτή, προληπτική και θεραπευτική υγειονομική περίθαλψη. Απαιτείται άμεση δράση, ανεξαρτήτως της πανδημίας, αφού έως το 2035 τα περιστατικά καρκίνου αναμένεται να αυξηθούν σχεδόν κατά 25 τοις εκατό, καθιστώντας τον καρκίνο ως την κύρια αιτία θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Επίτροπος αναφέρθηκε λεπτομερώς στα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση του καρκίνου και έκανε αναφορά και στον παιδικό καρκίνο, ο οποίος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στα παιδιά.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των ευρωβουλευτών της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, κύριο Γιώργο Γεωργίου και κύριο Λουκά Φουρλά, με θέμα “Σχέδιο δράσης κατά του καρκίνου στην Ευρώπη”. Ο κύριος Φουρλάς δήλωσε ότι θα πρέπει να κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα κάνει βήματα προς τα εμπρός και θα δίνει τα όπλα σε επιστήμονες και γιατρούς να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κύριος Γεωργίου δήλωσε ότι στόχος είναι μια ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Σκοπός είναι να προωθηθούν νέες καινοτόμες λύσεις κατά του καρκίνου, να ενισχυθούν τα δικαιώματα των ασθενών και να βοηθηθούν οι οικογένειες των ατόμων με εμπειρία καρκίνου.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνος Μακρής, παρουσίασε το θέμα «To προφίλ υγείας του κυπριακού πληθυσμού: επικαιροποιημένα δεδομένα και τάσεις». Ο κύριος Μακρής δήλωσε ότι θα πρέπει να αναδειχθεί ο στρατηγικός ρόλος του Υπουργείου Υγείας στα πλαίσια του ΓΕΣΥ. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω μιας επικαιροποιημένης εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης και επιδημιολογικής επιτήρησης για σειρά νοσημάτων, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τα πανεπιστήμια.

Τέλος, ο κύριος Νικόλας Φιλίππου, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΚΑΦ ανέπτυξε το θέμα «Άτομα με εμπειρία καρκίνου στην Κύπρο: Σχέδιο δράσης και κυπριακή πραγματικότητα». O κύριος Φιλίππου αναφέρθηκε στον τρόπο που ο Σύνδεσμος λειτουργεί, παρουσίασε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά όσον αφορά τη διαχείριση του καρκίνου στην Κύπρο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση πατώντας εδώ