Ο ΠΑΣΥΚΑΦ ιδρυτικό μέλος του δικτύου European Fair Pricing Network (EFPN)

Ανακοίνωση
30 Νοεμβρίου 2020

O Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων εγκαινιάζει μια ευρωπαϊκή συνεργασία με το European Fair Pricing Network (EFPN) το οποίο στοχεύει στην επίτευξη δίκαιων τιμών για φάρμακα που αφορούν τον καρκίνο και, γενικότερα, εργάζεται για την δημιουργία μιας φαρμακευτικής αγοράς που θα παράγει προσβάσιμα και πραγματικά καινοτόμα φάρμακα για τους ασθενείς.

Το δίκτυο European Fair Pricing Network (EFPN) ιδρύθηκε από τον ΠΑΣΥΚΑΦ και άλλους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς καρκίνου σε περισσότερες από 10 ευρωπαϊκές χώρες. Το δίκτυο EFPN στοχεύει στην παροχή αξιόπιστων ευρωπαϊκών δεδομένων μέσω της έρευνας και της επίτευξης βιώσιμων αλλαγών για να προχωρήσει σε νέες συστάσεων πολιτικής σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Απαιτείται διαφάνεια σε ολόκληρο το σύστημα, αρχίζοντας από την έρευνα και την ανάπτυξη μέχρι τη μεταποίηση, το μάρκετινγκ, το εμπόριο και τη χρηματοδότηση. Ένα διαφανές σύστημα, κατανοητό για τους ασθενείς, το οποίο θα διασφαλίζει την έγκαιρη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας οικονομικά αποδοτικές θεραπείες που βελτιώνουν σημαντικά τα αποτελέσματα θεραπείας τους.

Ο κος Johan van de Gronden, Διευθυντής της Ολλανδικής Εταιρείας Καρκίνου δήλωσε «Οι ισχυρές συνεργασίες μεταξύ οργανωμένων συνόλων καρκίνου σε ολόκληρη την Ευρώπη θα επιτρέψουν στο EFPN να αντιστρέψει το αυξανόμενο τοπίο των τιμών των φαρμάκων υπέρ του ασθενούς».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΚΑΦ κος Νικόλας Φιλίππου επισήμανε « Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα σε αυτήν την κλίμακα και είμαστε χαρούμενοι για τη συμμετοχή μας. Ο ΠΑΣΥΚΑΦ πιστεύει ακράδαντα στη δύναμη του εποικοδομητικού διαλόγου με μοναδικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με εμπειρία καρκίνου».

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη με την ίδρυση αυτού του δικτύου σε συνεργασία με άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς καρκίνου. Οι διεθνείς συνεργασίες είναι απαραίτητες για να είναι σε θέση να εκτιμήσουν το μέγεθος του προβλήματος και να αναζητήσουν πιθανές λύσεις. Το European Fair Pricing Network (EFPN) επιδιώκει μια δίκαιη και σαφή τιμολόγηση και μια διαφανή αγορά για νέα και ακριβά φάρμακα για τον καρκίνο.