Τύποι στομίας

Σε περιπτώσεις τραυματισμών, διαταραχών στη λειτουργία του εντέρου ή του ουροποιητικού συστήματος αλλά και σε περιπτώσεις νεοπλασματικών ασθενειών, μπορεί να απαιτείται επέμβαση ώστε τα κόπρανα ή τα ούρα να αποβάλλονται από ένα στόμιο στο κοιλιακό τοίχωμα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι στομίας ανάλογα με το όργανο το οποίο νοσεί.

Κολοστομία

Για ορισμένες παθήσεις του παχέος εντέρου χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μία επέμβαση, κατά την οποία τμήμα του εντέρου αφαιρείται και το υγιές άκρο του παρακάμπτεται σε ένα άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα, προκειμένου να σχηματιστεί ένα στόμιο. Αυτό στην ιατρική ορολογία ονομάζεται κολοστομία. Τα κόπρανα, τα οποία είναι στερεά, δεν θα περνούν πια από το ορθό, αλλά μέσα από την κολοστομία.

Ειλεοστομία

Όταν παρουσιάζονται διαταραχές στη λειτουργία του λεπτού εντέρου, πολλές φορές απαιτείται κάποιου είδους επέμβαση. Κατά την επέμβαση αυτή, το τμήμα του λεπτού εντέρου το οποίο νοσεί, χρειάζεται να αφαιρεθεί ή να «ξεκουραστεί». Το υγιές τμήμα του λεπτού εντέρου παρακάμπτεται σε ένα άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα σχηματίζοντας ένα στόμιο, από όπου θα περνούν τα κόπρανα, τα οποία είναι υδαρή. Αυτό στην ιατρική ορολογία ονομάζεται ειλεοστομία.

Ουρητηροστομία

Σε περιπτώσεις που το ουροποιητικό σύστημα έχει υποστεί βλάβη και δεν υπάρχει δυνατότητα φυσιολογικής ούρησης, μπορεί να απαιτείται επέμβαση. Κατά την επέμβαση ενδέχεται να αφαιρεθεί η ουροδόχος κύστη και να πραγματοποιηθεί, με διάφορες τεχνικές, μία εναλλακτική δίοδος των ούρων από το κοιλιακό τοίχωμα, προκειμένου τα ούρα να παροχετευτούν έξω από το σώμα. Η τεχνητή αυτή δίοδος ονομάζεται ουρητηροστομία.

Υπάρχουν 2 τύποι ουρητηροστομίας, η ουρητηροστομία με ειλεοκύστη (Επέμβαση κατά Bricker) και με pigtails (σωληνάκια). Στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιείται τμήμα του λεπτού εντέρου για τη δημιουργία του στομίου ενώ στη δεύτερη τα ούρα διοχετεύονται στην κοιλιακή χώρα μέσω των pigtails.

Πως μοιάζει η στομία;

Όταν υπάρχουν διαταραχές στη λειτουργία του εντέρου ή του ουροποιητικού συστήματος χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μία επέμβαση, κατά την οποία δημιουργείται ένα άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα, από το οποίο θα αποβάλλονται τα κόπρανα ή τα ούρα.

Το άνοιγμα αυτό ονομάζεται στομία, έχει χρώμα κόκκινο όμοιο με τον βλεννογόνο του στόματος και το σχήμα του είναι στρογγυλό. Κάποιες φορές μπορεί να είναι λίγο πιο επίμηκες με φυσιολογικό μέγεθος 2-5εκ σε διάμετρο. Αμέσως μετά την επέμβαση το στόμιο είναι πρησμένο, αλλά στη συνέχεια το μέγεθός του μειώνεται σταδιακά.

Γιατί πρέπει να φοράω σάκο στομίας

Συνήθως οι άνθρωποι μπορούν να συγκρατήσουν τα κόπρανα ή τα ούρα τους μέχρι να πάνε στην τουαλέτα. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό στην περίπτωση που έχετε υποβληθεί σε επέμβαση στομίας. Τα κόπρανα και τα ούρα παράγονται συνεχώς και βγαίνουν από το στόμιο λίγα-λίγα.

Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να φοράτε έναν σάκο στομίας.

Οι σάκοι στομίας είναι ειδικά σχεδιασμένοι για τη συλλογή των εκκρίσεων από τη στομία, προσφέροντας στον χρήστη ασφάλεια, άνεση αλλά και διακριτικότητα.

Υπάρχουν διάφορα είδη σάκων από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με την επέμβαση στην οποία έχετε υποβληθεί.

ΚΟΛΟΣΤΟΜΙΑ
Τα κόπρανα στην περίπτωση της κολοστομίας είναι σχηματισμένα. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται ένας κλειστός σάκος, ο οποίος χρειάζεται να αλλάζει συνήθως 2 φορές την ημέρα.

ΕΙΛΕΟΣΤΟΜΙΑ
Τα κόπρανα στην περίπτωση της ειλεοστομίας είναι υδαρή. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται ένας ανοιχτός σάκος. Ο σάκος χρειάζεται να αδειάζει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ θα πρέπει να αλλάζει 1 φορά την ημέρα.

ΟΥΡΗΤΗΡΟΣΤΟΜΙΑ
Στην περίπτωση της ουρητηροστομίας χρειάζεται ένας σάκος συλλογής ούρων. Ο σάκος χρειάζεται να αδειάζει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αλλάζει 1 φορά την ημέρα. Μπορείτε να συνδέσετε τον σάκο με έναν ουροσυλλέκτη κλίνης κατά τη διάρκεια της νύχτας ώστε να μην χρειάζεται να ξυπνάτε για να τον αδειάσετε.

Όλα τα είδη χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αυτοκόλλητο σάκο με κολλητική επιφάνεια ενσωματωμένη στον σάκο και σύστημα δύο τεμαχίων με ξεχωριστό σάκο που κουμπώνει στη βάση. Επίσης, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε διαφανείς και αδιαφανείς σάκους καθώς επίσης και σε βάσεις επίπεδες ή με κωνοειδές σχήμα ανάλογα με τη μορφολογία της κοιλιάς.