Πρόγραμμα Πρόληψης και Αντιμετώπισης του Παγκρεατικού Καρκίνου

Ποια είναι η δράση του ΠΑΣΥΚΑΦ-αλθέα στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του παγκρεατικού καρκίνου; 

Στόχος μας είναι η βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης των νοσούντων από τον καρκίνο του παγκρέατος μέσα από την όσο το δυνατό πιο έγκαιρη διάγνωσή του. Απώτερος σκοπός μας είναι να παρέχουμε στον ασθενή το δικαίωμα της έγκαιρης διάγνωσης έτσι ώστε να μπορεί να εγχειριστεί – επί του παρόντος η μόνη επιλογή θεραπείας – και να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Η ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του παγκρέατος είναι πολύ χαμηλή, καθώς οι μισοί από τους ασθενείς δεν έχουν ακούσει για τη νόσο πριν από τη δική τους διάγνωση.

Για αυτό το λόγο διενεργούμε εκστρατείες ενημέρωσης έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να μάθουν να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα που μπορεί να έχουν οι ίδιοι ή ένας αγαπημένος τους και να επισκεφθούνε το γιατρό νωρίτερα.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του παγκρεατικού καρκίνου

Η παγκόσμια μέρα κατά του Παγκρεατικού Καρκίνου, ξεκίνησε το 2013 με πρωτοβουλία του World Pancreatic Cancer Coalition (Παγκόσμια Ένωση Παγκρεατικού Καρκίνου).

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ μαζί με 95 άλλους οργανισμούς από 35 χώρες, ηγούνται αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας.

Ο Νοέμβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον παγκρεατικό καρκίνο και έχει ως στόχο να ενώσει ανθρώπους από όλο τον κόσμο σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα  που αφορούν στην έρευνα και εξέλιξη των θεραπειών για τον παγκρεατικό καρκίνο.

Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι να δράσουμε άμεσα χωρίς να  αφήσουμε να περάσει ούτε λεπτό παραπάνω χωρίς να:

– μάθουμε περισσότερα για τους παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα του παγκρεατικού καρκίνου. Δεν υπάρχει τεστ έγκαιρης ανίχνευσης για αυτό καλούμαστε να δώσουμε προσοχή στο σώμα μας. Κάθε στιγμή μετράει.

– μιλήσουμε με την οικογένεια και φίλους μας για αυτή την ασθένεια και να μάθουμε το οικογενειακό μας ιστορικό.

– ζητήσουμε να δοθεί περισσότερη προσοχή στον παγκρεατικό καρκίνο, περισσότερη στήριξη στους ασθενείς και περισσότερη έρευνα.

Στατιστικά στοιχεία στην Κύπρο

 Ο παγκρεατικός καρκίνος είναι ο 8ος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες και ο 12ος στις γυναίκες.

  • Επηρεάζει πιο συχνά άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω.
  • Το 80% των νέων περιστατικών διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που δυσχεραίνει την αντιμετώπισή τους.
  • Οι πιθανότητες επιβίωσης αυξάνονται σημαντικά εάν η διάγνωση γίνει σε αρχικό στάδιο, ιδιαίτερα δε αν είναι δυνατή η χειρουργική αφαίρεση όγκου.
Παγκρεατικός καρκίνος

Τι είναι ο καρκίνος του παγκρέατος;

Ο παγκρεατικός καρκίνος δημιουργείται όταν κύτταρα στο πάγκρεας αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται άναρχα και να σχηματίζουν μια μάζα. Το πάγκρεας είναι ένας ενδοκρινής αδένας μεγέθους 15 εκατοστών περίπου σε σχήμα αχλαδιού. Εντοπίζεται πίσω από το στομάχι και μπροστά από τη σπονδυλική στήλη. Περιβάλλεται από άλλα όργανα της κοιλιάς όπως το λεπτό έντερο, συκώτι και σπλήνα. Έχει δύο βασικές λειτουργίες: να παράγει ένζυμα που είναι απαραίτητα στην πέψη και να παράγει ορμόνες π.χ. ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Παράγοντες κινδύνου

Τα αίτια εμφάνισης των περισσότερων περιπτώσεων παγκρεατικού καρκίνου είναι άγνωστα. Υπάρχουν κάποιοι αναγνωρισμένοι παράγοντες κινδύνου, όμως απαιτείται περισσότερη έρευνα για να γίνει κατανοητή η άμεση συσχέτιση τους με τη νόσο.

Στους παράγοντες οι οποίοι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παγκρεατικού καρκίνου περιλαμβάνονται:

  • Η ηλικία άνω των 50 ετών
  • Η χρόνια παγκρεατίτιδα, γονιδιακή προδιάθεση
  • Το οικογενειακό ιστορικό παγκρεατικού καρκίνου, κληρονομούμενα γενετικά σύνδρομα
  • Το κάπνισμα
  • Ο σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2
  • Η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη άσκησης

Συμπτώματα

Στα πρώιμα στάδια, ο παγκρεατικός καρκίνος μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνευθεί, καθώς δεν προκαλούνται συμπτώματα, γεγονός που δυσχεραίνει την πρώιμη διάγνωση. Ωστόσο, καθώς ο καρκίνος αναπτύσσεται, υπάρχει πιθανότητα τα συμπτώματα να εμφανιστούν.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του παγκρεατικού καρκίνου είναι:

  • Πόνοι στη μέση της πλάτης
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους, ανορεξία
  • Δυσφορία κατά τη διάρκεια του φαγητού
  • Δυσφορία στην άνω κοιλιακή χώρα που πιθανόν να επεκτείνεται στην πλάτη
  • Δυσπεψία, που δεν ανταποκρίνεται σε θεραπευτική αγωγή
  • Έναρξη διαβήτη που δεν σχετίζεται με αύξηση βάρους
  • Ίκτερος (κιτρίνισμα της επιδερμίδας και του λευκού των ματιών, σκουρόχρωμα ούρα)
  • Αλλαγές στις κενώσεις

Εάν παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα τα οποία επιμένουν, μην τα αγνοήσετε. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για περαιτέρω εξετάσεις και διερεύνηση.

Διάγνωση

Δυστυχώς, δεν υπάρχει μέθοδος έγκαιρης ανίχνευσης σε πρώιμο στάδιο και για αυτό το λόγο είναι σημαντικό για το κοινό να μάθει τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου.

Η πρώιμη διάγνωση είναι καταλυτική για την εξέλιξη της νόσου αφού οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε χειρουργική αφαίρεση του όγκου και να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Η διάγνωση του παγκρεατικού καρκίνου μπορεί να γίνει περίπλοκη επειδή τα συμπτώματα του μπορεί να παραπέμπουν σε άλλες συνηθέστερες ασθένειες αρχικά με αποτέλεσμα ο ασθενής να ταλαιπωρείται συχνά με λάθος διαγνώσεις.

Η έρευνα για τη διάγνωση του παγκρεατικού καρκίνου ξεκινά με ελάχιστα επεμβατικές εξετάσεις.

Για τη διάγνωση χρησιμοποιούνται: εξετάσεις σχετικών καρκινικών δεικτών, αξονική τομογραφία κοιλίας και υπέρηχος κοιλίας.

Ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας τον καλύτερο τρόπο διερεύνησης για εσάς.

Τι μπορεί να σας προσφέρει ο ΠΑΣΥΚΑΦ-αλθέα;

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ-αλθέα παρέχει δωρεάν στο κοινό, σε οργανωμένα σύνολα στις πόλεις, στις κοινότητες ή στους επαγγελματικούς τους χώρους:

  • Την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη νόσο και τα συμπτώματα της για την όσο το δυνατό πιο έγκαιρη διάγνωση της, μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης.
  • Την αύξηση του αριθμού των ασθενών σε εγγραφή κλινικών δοκιμών για βελτίωση των επιλογών θεραπείας.
  • Την εκπαίδευση και την ανταλλαγή γνώσεων ανάμεσα στην ιατρική κοινότητα.
  • Την ενθάρρυνση νομοθετικής δράσης και υποστήριξης που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε αύξηση της χρηματοδότησης της έρευνα
  • Πακέτο επιμόρφωσης (Διαγνωστικός Οδηγός) των προσωπικών γιατρών για τις κατευθυντήριες οδηγίες υποψίας παγκρεατικού καρκίνου.Αν είστε προσωπικός γιατρός επικοινωνήστε μαζί μας και ζητήστε τον Διαγνωστικό Οδηγό.
  • Διατροφική υποστήριξη σε άτομα με εμπερία παγκρεατικού καρκίνου και των αγαπημένων τους προσώπων. Αν έχετε διαγνωστεί με παγκρεατικό καρκίνο επικοινωνήστε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε πως μπορούμε να βοήσουμε.

Για πληροφορίες καλέστε στο 77 77 19 86 ή με email στο althea@pasykaf.org

Προσωπικές Ιστορίες

Η προσωπική σας ιστορία μπορεί να δώσει δύναμη και βοήθεια σε άλλα άτομα που βρίσκονται στην ίδια θέση που βρισκόσασταν κάποτε εσείς.

Μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία σας αρχίζοντας από τις διαδικασίες που περάσατε μέχρι να φτάσετε στη διάγνωση αλλά και τις σκέψεις σας κατά τη διάρκεια των θεραπειών. Οι ιστορίες των ατόμων που βρίσκονταν δίπλα σας καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας, είναι επίσης πολύτιμες.

Ενημερωτικό Φυλλάδιο κατά του Παγκρεατικού Καρκίνου