Πρόγραμμα Πρόληψης και Αντιμετώπισης του Παγκρεατικού Καρκίνου

Ποια είναι η δράση της ‘άλθέα’ ΠΑΣΥΚΑΦ στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του παγκρεατικού καρκίνου; 

Στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση της Ιατρικής κοινότητας για τον παγκρεατικό καρκίνο, η Αλθέα ΠΑΣΥΚΑΦ δημιούργησε τον Διαγνωστικό Οδηγό Παγκρεατικού Καρκίνου για επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων, Παθολόγους, Γενικούς Ιατρούς και Καρδιολόγους.

Πρόθεση του ΠΑΣΥΚΑΦ μέσω του Οδηγού αυτού είναι η υπενθύμιση των επαγγελματιών υγείας για τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου και η επισήμανση των κατευθυντήριων οδηγιών υποψίας παγκρεατικού καρκίνου, όπως αυτοί έχουν δημοσιευτεί από το National Institute for Health and Care Excellence.  Την ενέργεια στηρίζει η Κυπριακή Εταιρεία Παθολογίας και η Εταιρεία Γενικής Ιατρικής Κύπρου.

Διάκριση ‘Impact Panc’

To 2018 η ‘αλθέα’ ήταν ένας από τους νικητές για το βραβείο ‘Impact Panc’ της Εταιρείας Celgene για την πρόταση που κατέθεσε με τίτλο ‘Empowering Caregivers of Pancreatic Cancer Patients for Enhanced Patient Outcomes’.

Η πρόταση προνοεί τη δημιουργία υπηρεσίας διαχείρισης των διατροφικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν άτομα με παγκρεατικό καρκίνο, τη στήριξη των φροντιστών σε πρακτικά θέματα και παράλληλα τη ψυχολογική υποστήριξη τους σε όλα τα στάδια. Μέσω της υπηρεσίας οι ασθενείς θα παραπέμπονται σε διατροφολόγο ενώ παράλληλα θα ενημερώνονται οι φροντιστές τους με κάθε λεπτομέρεια για να μπορούν να συμβάλλουν και αυτοί προσφέροντας την καλύτερη δυνατή φροντίδα.  Η υποστηρικτική φροντίδα των φροντιστών ενσωματώνεται και στις γενικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανόμενου της υπηρεσίας στήριξης στην ανθρώπινη απώλεια. Η υπηρεσία προγραμματίζεται να λειτουργήσει τον Μάιο 2019.

Τι μπορεί να σας προσφέρει η ‘αλθέα’ ΠΑΣΥΚΑΦ;

Η Αλθέα ΠΑΣΥΚΑΦ παρέχει δωρεάν στο κοινό, σε οργανωμένα σύνολα στις πόλεις, στις κοινότητες ή στους επαγγελματικούς τους χώρους:

  • Ενημερωτικό υλικό για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση του παγκρεατικού καρκίνου
  • Διαλέξεις, παρουσιάσεις από Ιατρούς, Ψυχοθεραπευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας
  • Διαγνωστικό Οδηγό Παγκρεατικού Καρκίνου

Για πληροφορίες καλέστε στο 77 77 19 86 ή με email στο althea@pasykaf.org