Η ζωή με στομία

Μετά την επέμβαση στομίας θα μπορείτε και πάλι να ζείτε μια φυσιολογική ζωή, κάνοντας κάποιες μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας. Η επέμβαση δεν θα σας εμποδίζει να ασχοληθείτε με τις δραστηριότητες που επιθυμείτε. Εδώ μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα θέματα που σας απασχολούν.

Διατροφή

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αλλάξουν ιδιαίτερα τις διατροφικές τους συνήθειες. Μπορούν να καταναλώσουν τα ίδια φαγητά και ροφήματα που συνήθιζαν και πριν από την επέμβαση.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε ότι κάποια τροφή σας ενοχλεί, μπορείτε να σταματήσετε να την καταναλώνετε για κάποιο χρονικό διάστημα. Μετά από καιρό μπορείτε να την εντάξετε ξανά στη διατροφή σας.

Να θυμόσαστε ότι χρειάζεται να μασάτε καλά την τροφή σας, καθώς η διαδικασία αυτή διευκολύνει την πέψη.

Σε μερικούς ανθρώπους με κολοστομία, παρατηρείται αυξημένη ποσότητα αερίων όταν έχουν καταναλώσει τρόφιμα όπως λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, κουνουπίδι, όσπρια, σπανάκι, καλαμπόκι, σπαράγγια, κρεμμύδι, αρακά, αυγό, σοκολάτα καθώς και αεριούχα ποτά. Με την πάροδο του χρόνου θα μπορείτε μόνοι σας να εκτιμάτε ποιες τροφές σας προκαλούν περισσότερα αέρια ή πιο υδαρείς κενώσεις.

Στην περίπτωση της ειλεοστομίας στην αρχή ενδέχεται να σας συμβουλεύσει ο επαγγελματίας υγείας που σας παρακολουθεί να προτιμήσετε μαλακές τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών και να αποφύγετε τα ωμά φρούτα και λαχανικά. Επίσης υπάρχουν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στον σχηματισμό των κενώσεών σας, όπως η μαρμελάδα μήλου, η μπανάνα, το λευκό ψωμί, το ρύζι, οι πατάτες χωρίς φλούδα, τα ζυμαρικά κ.α.

Επίσης στην ουρητηροστομία ορισμένες τροφές όπως τα σπαράγγια, το ψάρι, τα παντζάρια και τα καυτερά μπορεί να προκαλέσουν στα ούρα σας μια ασυνήθιστη οσμή και χρώμα αλλά αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε.

Είναι απαραίτητο να πίνετε 8 – 10 ποτήρια νερό την ημέρα, για ενυδάτωση του οργανισμού. Προτιμήστε νερό και χυμούς φρούτων και δώστε προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ ειδικά σε περιπτώσεις που ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Ενδυμασία

Oι νέοι σάκοι στομίας είναι ειδικά σχεδιασμένοι ώστε να προσφέρουν διακριτικότητα, καθώς δεν φαίνονται κάτω από τα συνηθισμένα ρούχα. Για τον λόγο αυτό μπορείτε να φοράτε τα ίδια ρούχα που φορούσατε και πριν από την επέμβαση στομίας. Σε περίπτωση όμως που φοράτε πολύ εφαρμοστά ρούχα, τότε ενδεχομένως ο σάκος να γίνει αντιληπτός.

Άθληση

Oι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση στομίας μπορούν να συνεχίσουν να αθλούνται όπως και πριν από την επέμβαση. Δεν σας εμποδίζει η στομία να αθλείστε. Όλα εξαρτώνται από το πόσο άνετα αισθάνεστε εσείς.

Δύο είδη άθλησης που ενδείκνυνται μετά την επέμβαση είναι το περπάτημα και η κολύμβηση. Σας βοηθούν να διατηρήσετε την ενέργειά σας, χωρίς να επιβαρύνετε το σώμα σας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να αυξήσετε την ένταση της άσκησης σταδιακά. Αν αισθανθείτε κάποια ενόχληση επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.

Κοινωνική Ζωή

Η επέμβαση στομίας δεν πρέπει να σας κρατά μακριά από τις κοινωνικές σας δραστηριότητες.

Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να συνηθίσει τη νέα κατάσταση και στη συνέχεια ξεκινήστε σχεδιάζοντας κάποιες εξόδους στην περιοχή σας.

Μπορείτε να βγείτε έξω με φίλους για φαγητό στο αγαπημένο σας εστιατόριο ή να απολαύσετε το ποτό σας σε ένα μπαρ. Σχεδιάστε μία ημερήσια εκδρομή ή μια επίσκεψη σε έναν φίλο ή συγγενή. Μία καλή συμβουλή είναι να θέσετε στην αρχή μικρούς εφικτούς στόχους, τους οποίους θα μπορέσετε να πετύχετε εύκολα. Αυτό, θα σας βοηθήσει πολύ.

Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να αναφέρεστε στο θέμα της στομίας σας, αν αυτό σας ενοχλεί ή σας κάνει να αισθάνεστε περίεργα. Από εσάς εξαρτάται πότε και σε ποιον θα μιλήσετε για το θέμα αυτό.

Σεξουαλικές σχέσεις

Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται λίγο χρόνο για να συνηθίσουν στη σκέψη ότι έχουν στομία. Η ιδέα και μόνο ενός σάκου στην κοιλιά μπορεί να είναι δυσάρεστη και να σας κάνει να νιώθετε λιγότερο ελκυστικοί.

Ίσως στην αρχή αισθάνεστε αμήχανα. Αφιερώστε χρόνο και συζητήστε με τον /την σύντροφό σας για τη στομία σας όσον αφορά στην ερωτική σας ζωή. Όταν αποδεχτείτε τη στομία σας, θα μπορείτε και πάλι να απολαμβάνετε την ίδια ερωτική ζωή που είχατε και πριν την επέμβαση.

Μπορείτε να επιλέξετε όμορφα εσώρουχα τα οποία θα καλύπτουν τον σάκο στομίας και θα σας βοηθήσουν να νιώσετε και πάλι όμορφα στις προσωπικές σας στιγμές.