Πρόγραμμα εξάλειψης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV 

Τι είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV;

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV ευθύνεται αποκλειστικά για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες αλλά και για άλλες μορφές καρκίνου που αφορούν και στα δυο φύλα και περιλαμβάνουν τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου (λαιμού), του στοματοφάρυγγα, του πέους και του πρωκτού.

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV είναι τόσο συχνός που σχεδόν όλοι άνδρες και γυναίκες θα εκτεθούν σε κάποιο από τα στελέχη του κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Υπάρχουν περισσότεροι από 180 διαφορετικοί τύποι του ιού αυτού από τους οποίους οι 40 μπορούν να προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα.

Ο ιός HPV μεταδίδεται συνήθως με τη σεξουαλική επαφή. Η χρήση ανδρικού προφυλακτικού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης, ωστόσο δεν μπορεί όμως να εμποδίσει τη μετάδοση του ιού εάν η μόλυνση βρίσκεται σε δερματική περιοχή που δεν καλύπτεται από το προφυλακτικό.

Ποια είναι η δράση του ΠΑΣΥΚΑΦ κατά του HPV;

Το 2010, ο ΠΑΣΥΚΑΦ ξεκίνησε πρόγραμμα καθολικής εξάλειψης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV μέσα από το οποίο προσφέρει συστηματική ενημέρωση στο κοινό.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ο ΠΑΣΥΚΑΦ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το 2016 πέτυχε την εφαρμογή προγράμματος δωρεάν εμβολιασμού των κοριτσιών ηλικίας 12 ετών κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Το 2020 κατόρθωσε επίσης την εφαρμογή του δωρεάν εμβολιασμού των εφήβων ηλικία 11-12 ετών κοριτσιών και αγοριών μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ).

Από 1η Ιανουαρίου 2024, οι ηλικιακές ομάδες δωρεάν εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV αλλάζουν και θα αφορούν μόνο κορίτσια και αγόρια ηλικίας 11-13 ετών.

Οι γονείς, οι οποίοι ενδιαφέρονται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους θα πρέπει να επικοινωνούν με τους προσωπικούς παιδιάτρους τους που είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ.

Τι μπορεί να σας προσφέρει ο ΠΑΣΥΚΑΦ;

Στο πλαίσιο του προγράμματος εξάλειψης του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, ο ΠΑΣΥΚΑΦ παρέχει δωρεάν στο κοινό, σε οργανωμένα σύνολα στις πόλεις, στις κοινότητες ή στους επαγγελματικούς τους χώρους:

  • Ενημερωτικό υλικό για τον HPV, την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση των καρκίνων που προκαλεί
  • Διαλέξεις, παρουσιάσεις από Γυναικολόγους, Παδιάτρους, Ψυχοθεραπευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας.

Για πληροφορίες καλέστε στο 77 77 19 86 ή με email στο info@pasykaf.org

Μήνυμα από την πρώην έντιμη Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Δείτε το βίντεο

Σημαντικές ερωτήσεις για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV

Η πλειοψηφία των ανδρών και γυναικών προσβάλλονται για πρώτη φορά από έναν ή περισσότερους τύπους του ιού HPV από την ηλικία των 15-25 ετών.
Η επιστημονική κοινότητα έχει ταξινομήσει τους διάφορους τύπους HPV σε υψηλού και χαμηλού κινδύνου ανάλογα με την πιθανότητα πρόκλησης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
 Οι τύποι 6 και 11 του HPV είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση του 90% των κονδυλωμάτων. Αυτοί οι τύποι του ιού έχουν ταξινομηθεί ως χαμηλού κινδύνου γιατί δεν προκαλούν καρκίνο.
 Οι τύποι 16 και 18 του HPV είναι υψηλού κινδύνου γιατί είναι υπεύθυνοι για το 70% των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Οι τύποι 31, 33, 45, 52 και 58 είναι επίσης υψηλού κινδύνου γιατί ευθύνονται για το 20% του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Άλλοι τύποι υψηλού κινδύνου είναι οι 35, 39, 51, 56, 59 και ευθύνονται για μικρότερο ποσοστό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Τα εμβόλια εναντίον του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV, είναι τα μοναδικά εμβόλια που προσφέρουν πρωτογενή πρόληψη για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Με τον όρο πρωτογενή πρόληψη εννοούμε την πρόληψη πριν την εμφάνιση καρκίνου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το εμβόλιο για τον HPV είναι από τα πιο ασφαλή και αποτελεσματικά μέτρα πρωτογενούς πρόληψης. Το πρώτο εμβόλιο για τον ιό HPV κυκλοφόρησε το 2006, και από το 2017 περιλαμβάνεται στον εμβολιασμό ρουτίνας στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού 71 χωρών.

Το εμβόλιο είναι ανοσοενισχυμένο μη λοιμογόνο και ανασυνδυασμένο.  Παρασκευάζεται από υψηλής καθαρότητας σωματίδια προσομοιάζοντα του ιού (VLPs) της μείζονος καψιδικής πρωτεΐνης L1 των τύπων 6, 11, 16 και 18 του HPV. Τα VLPs δεν περιέχουν DNA του ιού, δεν μπορούν να μολύνουν τα κύτταρα, να αναπαραχθούν ή να προκαλέσουν νόσο.  Επομένως, το εμβόλιο δεν προκαλεί ποτέ νόσο από τον ιό HPV.

Όταν το ανενεργό κομμάτι αυτό του ιού περάσει στον οργανισμό μέσω του εμβολίου, μιμείται τη φυσική λοίμωξη από τον ιό HPV.  Ο οργανισμός παράγει προστατευτικά αντισώματα έναντι των τύπων του ιού που περιέχονται στο εμβόλιο. Τα αντισώματα αυτά είναι έτοιμα στη φαρέτρα του οργανισμού για να καταπολεμήσουν την πραγματική έκθεση στον ιό και να μην τον αφήσουν να εισχωρήσει στο σώμα του παιδιού ή του ενήλικα που έχει εμβολιαστεί.

Η πλειοψηφία των διεθνών οργανισμών και της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου συστήνουν τη  χορήγηση του εμβολίου στην ηλικία των 11 με 12 ετών.  Στην Κύπρο το εμβόλιο παρέχεται πλέον δωρεάν σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 11-12 ετών, από παιδιάτρους συμβεβλημένους με το ΓεΣΥ.

Η χορήγηση σε αυτή την ηλικία είναι καλύτερη για τους εξής λόγους:

  • Ο εμβολιασμός πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής παρέχει τη μέγιστη προστασία που μπορεί να προσφέρει το εμβόλιο.
  • Οι μελέτες έχουν δείξει ότι στην ηλικία αυτή ο έφηβος/η παράγει το μεγαλύτερο αριθμό αντισωμάτων.  Επομένως επωφελείται στο μέγιστο βαθμό της προστασίας από το εμβόλιο.

Για τους έφηβους μέχρι την ηλικία των 15 ετών, χορηγούνται δυο δόσεις με μεσοδιάστημα έξι μηνών ή εναλλακτικά η δεύτερη δόση μπορεί να χορηγείται από 5 -13 μήνες μετά την πρώτη δόση.

Για έφηβους μεγαλύτερους από 15 ετών και ενήλικες χρειάζονται τρεις δόσεις. Η δεύτερη δόση χορηγείται 1-2 μήνες μετά την πρώτη.  Η τρίτη δόση χορηγείται έξι μήνες μετά την πρώτη με 3 μήνες ελάχιστο διάστημα από τη δεύτερη δόση. Το σχήμα εμβολιασμού για τον HPV είναι ιδανικότερο να ολοκληρώνεται εντός ενός έτους.

Το εμβόλιο για τον HPV χορηγείται με ενδομυϊκή ένεση στο δελτοειδή μυ (στο χέρι).

Το εμβόλιο είναι πολύ ασφαλές σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο σε εκατομμύρια παιδιά.

Οι επιπλοκές από το εμβόλιο είναι συνήθως ήπιες.  Οι πιο συχνές που μπορεί να προκύψουν είναι: ερυθρότητα, πόνος, μικρής διάρκειας μούδιασμα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης.  Σπάνια μπορεί να συμβεί λιποθυμία, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος.  Η συχνότητα εμφάνισης είναι 1 στους 10 ασθενείς.

Το εμβόλιο δεν συστήνεται σε έγκυες γιατί δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα δεδομένα ασφάλειας για το αναπτυσσόμενο έμβρυο.  Αποφεύγεται επίσης να γίνεται κατά τη διάρκεια εμπύρετων νοσημάτων.  Σε άτομα που έχουν παρουσιάσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε προηγούμενη δόση του εμβολίου ή έχουν αλλεργία στο latex δεν χορηγείται το εμβόλιο HPV. Ο θηλασμός δεν αποτελεί αντένδειξη για τη χορήγηση του εμβολίου για τον HPV.

Το εμβόλιο για τον HPV φαίνεται να έχει άριστη διάρκεια προστασίας στα χρονικά διαστήματα που μέχρι τώρα έχουν μελετηθεί.  Η διάρκεια προστασίας από το εμβόλιο για την πρόληψη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, του αιδοίου, μετά από αποτελέσματα μελετών σε εμβολιασμένα κορίτσια, είναι τουλάχιστον 10 έτη.  Παράλληλα, σημαντικά προστατευτικά επίπεδα αντισωμάτων υπάρχουν στον οργανισμό για τουλάχιστον 10 χρόνια μετά τον εμβολιασμό.

Σε αυτή την περίπτωση το εμβόλιο δεν μπορεί να προστατεύσει από τον τύπο του ιού που ήδη μολύνθηκε το άτομο. Μπορεί όμως να προσφέρει πρόληψη από τους άλλους τύπους που προστατεύει και δυνητικά μπορεί να εκτεθεί ένα σεξουαλικά ενεργό άτομο. Το εμβόλιο βοηθά στην πρόληψη και όχι στη θεραπεία.