Η παροχή Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδα χωρίς διακοπή σε ασθενείς με καρκίνο, στην άνεση του σπιτιού τους, εξασφαλίζεται σε όλα τα στάδια της ασθένειας.

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ στηρίζοντας τους ασθενείς σε όλα τα στάδια της ασθένειας λειτουργεί την υπηρεσία Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας.

Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η επιλογή που δίνεται στον ασθενή να παραμείνει στην άνεση του σπιτιού του, στη θαλπωρή της οικογένειας και του υποστηρικτικού του περιβάλλοντος ανεξάρτητα αν η ασθένεια του είναι ιάσιμη, ελεγχόμενη ή τελικού σταδίου. Οι νοσηλευτές στηρίζουν τον ασθενή πάντα σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό και τον ιατρό του Συνδέσμου.

Σκοπός της υπηρεσίας είναι η φροντίδα που προσφέρεται να είναι σφαιρική και εξατομικευμένη για τον κάθε ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες του, διασφαλίζοντας την αξιοπρέπεια και ανακούφιση των ασθενών και των δικών τους ατόμων.

Το προσωπικό της υπηρεσίας επισκέπτεται τον ασθενή και την οικογένεια του, αξιολογεί την κατάσταση και τις ανάγκες τους, ιεραρχούν τις ανάγκες και θέτουν μαζί τους στόχους.

Οι νοσηλευτές του συνδέσμου έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και την εκπαίδευση στη διαχείριση συμπτωμάτων όπως ο πόνος, καθώς και στη συναισθηματική στήριξη. Ο Ιατρός του συνδέσμου είναι παθολόγος με εξειδίκευση στην ανακουφιστική φροντίδα, ο οποίος διενεργεί κατ’ οίκον επισκέψεις σύμφωνα με τις ανάγκες των ασθενών.

Οι ασθενείς παραπέμπονται στην υπηρεσία από τον θεράποντα ιατρό τους, αλλά μπορούν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειας τους να ζητήσουν βοήθεια από την υπηρεσία σε όλα τα γραφεία του συνδέσμου, προσκομίζοντας πλήρως ενημερωμένο παραπεμπτικό από τον θεράποντα ιατρό τους, ογκολόγο, χειρούργο ή άλλον, στο οποίο να φαίνονται οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη διάγνωση, στάδιο, μεταδοτικά νοσήματα ή άλλες σύνοδες παθήσεις κ.λπ.

Η υπηρεσία λειτουργεί σε 24ωρη βάση στη Λευκωσία και στη Λεμεσό.

Υπηρεσίες που προσφέρει η Κατ’ Οίκον Υποστηρικτική και Ανακουφιστική Φροντίδα:

  • Έλεγχο συμπτωμάτων όπως ο πόνος, δύσπνοια κ.ά.
  • Συναισθηματική στήριξη στους ασθενείς και στους οικείους / φροντιστές τους.
  • Αξιολόγηση και παραπομπή σε άλλη υπηρεσία του συνδέσμου όπως φυσιοθεραπεία, κοινωνική/ ψυχολογική / πνευματική στήριξη.
  • Αιμοληψίες.
  • Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.
  • Εκπαίδευση φροντιστή ή ασθενή για χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.
  • Πληροφόρηση φροντιστή, οικογένειας, ασθενή για την καλύτερη φροντίδα.
  • Εκπαίδευση φροντιστή, οικογένειας ασθενή για παροχή καθημερινής στήριξης και φροντίδας.
  • Περιποίηση πληγών και εκπαίδευση για σωστή περιποίηση της περιοχής.
  • Αξιολόγηση και δανεισμός αναγκαίου εξοπλισμού όπως νοσοκομειακά κρεβάτια, τροχοκάθισματα, συστήματα παροχής οξυγόνου.