Πρόγραμμα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Γαστρεντερικών Καρκίνων

Μέσω της ‘Αλθέα’, της ομάδας αντιμετώπισης γαστρεντερικών καρκίνων που δημιούργησε ο ΠΑΣΥΚΑΦ το 2016 ως αντίμετρο στην αυξητική τάση που καταγράφεται την τελευταία δεκαετία στην Κύπρο στα περιστατικά τέτοιας μορφής καρκίνου (παχέος εντέρου, παγκρέατος, στομαχιού, ήπατος και οισοφάγου), διεξάγεται το Πρόγραμμα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Γαστρεντερικών Καρκίνων.

‘αλθέα’ Ομάδα Αντιμετώπισης Γαστρεντερικών Καρκίνων του ΠΑΣΥΚΑΦ 

Η ‘αλθέα’ λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2016 και είναι συνδεδεμένο μέλος της Digestive Cancers Europe, του World Pancreatic Cancer Coalition και του Global Colon Cancer Association.

‘Άλθω’ σημαίνει θεραπεύω
Η ‘αλθέα’ είναι ένα αρχαίο βρώσιμο φυτό και φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείτο από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου για την αντιμετώπιση προβλημάτων του γαστρεντερικού συστήματος. Η λέξη ‘αλθέα’ προέρχεται από την ελληνική λέξη ‘άλθω’ που σημαίνει θεραπεύω.

Η αποστολή της ‘αλθέα’

  • Μείωση των περιστατικών των Κύπριων πολιτών που έχουν διαγνωστεί με γαστρεντερικό καρκίνο
  • Ανίχνευση των γαστρεντερικών καρκίνων σε πρώιμο στάδιο
  • Εξασφάλιση πρόσβασης όλων των Κύπριων πολιτών στην καλύτερη δυνατή θεραπεία και φροντίδα
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με γαστρεντερικό καρκίνο
  • Eφαρμογή του Εθνικού Πληθυσμιακού Προγράμματος Ανίχνευσης Καρκίνου Παχέος Εντέρου του Υπουργείου Υγείας σε παγκύπρια βάση
  • Δημιουργία ενός εξειδικευμένου Κέντρου Παχέος Εντέρου

.

Τι μπορεί να σας προσφέρει η ‘αλθέα’ ΠΑΣΥΚΑΦ;

Στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης και αντιμετώπισης γαστρεντερικών καρκίνων, η Αλθέα ΠΑΣΥΚΑΦ παρέχει δωρεάν στο κοινό, σε οργανωμένα σύνολα στις πόλεις, στις κοινότητες ή στους επαγγελματικούς τους χώρους:

  • Ενημερωτικό υλικό για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών καρκίνων
  • Διαλέξεις, παρουσιάσεις από Ιατρούς, Ψυχοθεραπευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας
  • Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και παρουσίαση walk-through του φουσκωτού ομοιώματος
  • Δωρεάν εξέταση για ανίχνευση της αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα (FOB/FITtest)

Για πληροφορίες καλέστε στο 77 77 19 86 ή με email στο althea@pasykaf.org 

Φέτος η εκστρατεία μας πάει ακόμη ένα βήμα μπροστά. Ο ΠΑΣΥΚΑΦ, μέλος της Ευρωπαϊκής οργάνωσης για τους γαστρεντερικούς καρκίνους Digestive Cancers Europe συμμετέχει μαζί με 27 χώρες μέλη της στην παν-ευρωπαϊκή εκστρατεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου για το μήνα Μάρτιο με το σύνθημα #BeautifulLives #Όμορφες_Ζωές.

Σκοπός της εκστρατείας είναι η κινητοποίηση του κοινού και η αφύπνιση των Υπουργείων και των πολιτικών της κάθε χώρας έτσι ώστε η λειτουργία Πληθυσμιακών Προγραμμάτων ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου να αποτελέσει πραγματικότητα για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, σώζοντας έτσι 100.000 ζωές κάθε χρόνο.

Με το μήνυμα ‘Η ζωή είναι ωραία, έτσι;’ προσκαλούμε τους πολίτες της κυπριακής κοινότητας να λάβουν δράση και να υπογράψουν το αίτημα μας. Μέσα στην Παγκόσμια Διαδικτυακή Πλατφόρμα για κοινωνική αλλαγή με το όνομα Change.org μπορείτε να βρείτε το αίτημα μας πληκτρολογώντας τον πιο κάτω συνδυασμό: http://chng.it/M5MY4L2F

Εάν η κάθε Ευρωπαϊκή χώρα καταφέρει να λειτουργήσει με επιτυχία Πληθυσμιακό πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου το οποίο παρέχει δωρεάν την εξέταση για ανίχνευση αίματος στα κόπρανα σε άτομα ηλικίας 50-74 ετών τότε θα σώζαμε περισσότερες από 100,000 ζωές τον χρόνο.

Υπογράφοντας έτσι το αίτημα μας, διεκδικείτε μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει.                  Την υγεία μας.