Πρόληψη Λοιμώξεων Ασθενών
Ποια είναι η πρόληψη λοιμώξεων σε άτομα με καρκίνο
Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη μόλυνσης, ειδικά όταν το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιων ασθενών είναι εξασθενημένο εξαιτίας του καρκίνου ή των θεραπειών του.
Οι πιο κάτω συστάσεις ενδέχεται να βοηθήσουν:
• Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ζεστό νερό. Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας πριν από το φαγητό και πριν αγγίξετε το πρόσωπο ή τις βλεννώδεις μεμβράνες (μάτια, μύτη, στόμα κ.λπ.).
• Πλύσιμο των χεριών μετά από χρήση του μπάνιου, φύσημα μύτης, βήχα ή φτάρνισμα.
• Πλύσιμο των χεριών μετά από φροντίδα ζώων και συλλογή σκουπιδιών.
• Πλύσιμο των χεριών όταν επισκεφτείτε δημόσιο χώρο ή όταν αγγίξετε αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από άλλους.
• Απολύμανση των χεριών με βάση το οινόπνευμα.
• Μετά το μπάνιο αναζητήστε για ερυθρότητα, πρήξιμο ή πόνο στα σημεία του σώματος σας όπου υπάρχουν σωληνάρια ή καθετήρες.
• Χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική ξυριστική μηχανή, αντί για ένα ξυράφι για να αποφύγετε τις περικοπές και τις εγκοπές. Μην μοιράζεστε τις ξυριστικές μηχανές με άλλους.
• Εάν κόψετε ή τρίψετε το δέρμα σας, καθαρίστε την περιοχή αμέσως με σαπούνι και ζεστό νερό. Καλύψτε την περιοχή με ένα καθαρό επίδεσμο για να την προστατέψετε. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ερυθρότητα, οίδημα, πόνο ή ευαισθησία
• Χρησιμοποιήστε υγρά μαντηλάκια καθαρισμού για να καθαρίσετε τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που αγγίζετε, όπως τις λαβές των θυρών, τα πληκτρολόγια ΑΤΜ ή πιστωτικών καρτών και οποιεσδήποτε επιφάνειες που χρησιμοποιούνται από άλλους ανθρώπους.
• Αποφύγετε να είστε κοντά από οποιονδήποτε έχει πυρετό, γρίπη ή άλλη μόλυνση.
• Ρωτήστε το γιατρό σας εάν πρέπει να κάνετε άλλους εμβολιασμούς, όπως τον πνευμονιόκοκκικο, το εμβόλιο για την πρόληψη της πνευμονίας ή για την πρόληψη της ηπατίτιδας Β.
• Προτιμήστε να φοράτε κλειστά παπούτσια στο σπίτι, σε εξωτερικούς χώρους και στο νοσοκομείο. Αυτό σας βοηθά να αποφύγετε τραυματισμούς και τυχόν μικρόβια.
• Αποτρέψτε τη δυσκοιλιότητα και το στρες, πίνοντας τη συνιστώμενη δόση υγρών κάθε μέρα. Η καθημερινή άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει. Ρωτήστε το γιατρό αν είναι ασφαλές να ασκείστε. Μιλήστε με τον γιατρό ή τον φροντιστή σας εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τις συνήθειες του εντέρου.
• Αποφύγετε φρέσκα λουλούδια ή ζωντανά φυτά στο υπνοδωμάτιό σας.
• Αποφύγετε να καθαρίζετε τα περιττώματα από τα κατοικίδιά σας. Μην καθαρίζετε τα κλουβιά πουλιών, τα κιβώτια απορριμμάτων ή τις δεξαμενές ψαριών ή χελωνών. Είναι καλύτερα να το κάνει κάποιος άλλος.
• Μην αγγίζετε χώμα που μπορεί να περιέχει περιττώματα ζώων ή ανθρώπων.
• Εάν χρησιμοποιείτε γάντια μιας χρήσης για να αποφύγετε να αγγίζετε πράγματα όπως χώμα ή απόβλητα, πλύνετε τα χέρια σας αφού αφαιρέσετε τα γάντια. (Τα γάντια μπορούν να έχουν μικροσκοπικές τρύπες που δεν μπορείτε να δείτε.)
• Μείνετε μακριά από όλα τα στάσιμα νερά, όπως για παράδειγμα, βάζα, κύπελλα οδοντοστοιχιών και πιάτα σαπουνιού. Εάν αποθηκεύετε τις οδοντοστοιχίες σας σε ένα φλιτζάνι, πλύνετε το φλιτζάνι και αλλάξτε το νερό με κάθε χρήση.
• Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό ή πλυντήριο πιάτων για να καθαρίσετε τα πιάτα σας.
• Μην μοιράζεστε πετσέτες μπάνιου ή ποτήρια με κανέναν, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειας.
• Μείνετε μακριά από οποιοδήποτε μέρος όπου η σκόνη από το έδαφος εκτοξεύεται στον αέρα, όπως είναι τα εργοτάξια.
• Εάν παρουσιάσετε λοίμωξη, να είστε ενήμεροι για τα σημεία και τα συμπτώματά της. Συζητήστε με το γιατρό σας για το τι πρέπει να παρακολουθήσετε και τι πρέπει να αναφέρετε.
Γιατί τα άτομα με καρκίνο είναι πιο πιθανό να πάθουν λοιμώξεις;
Τα άτομα με καρκίνο μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης εξαιτίας αλλαγών στο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Οι θεραπείες του καρκίνου μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τα άλλα συστήματα του σώματος με διαφορετικούς τρόπους. Τα άτομα με καρκίνο ενδέχεται να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν λοιμώξεις εξαιτίας:
- Του ίδιου του καρκίνου
- Ορισμένων μορφών θεραπείας του καρκίνου
- Φτωχής διατροφής
- Άλλων προβλημάτων υγείας ή χρήσης φαρμάκων που δεν σχετίζονται με τον καρκίνο
Η ομάδα φροντίδας των ασθενών για τον καρκίνο, θα σας μιλήσει για κάθε αυξημένο κίνδυνο για λοίμωξη που μπορεί να έχετε καθώς και για το τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τη μόλυνση. Εάν ο κίνδυνος οφείλεται σε θεραπεία του καρκίνου, είναι συνήθως προσωρινός επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα ανακάμπτει μετά από μια χρονική περίοδο. Αυτό όμως εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία μπορεί να βρίσκεται ένας ασθενής.
Ο ίδιος ο καρκίνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης;
Ορισμένοι τύποι καρκίνου μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας των κυττάρων του αίματος του ανοσοποιητικού συστήματος. Για παράδειγμα, τα λεμφώματα (Hodgkin και μη Hodgkin), το πολλαπλό μυέλωμα και οι περισσότεροι τύποι λευχαιμίας ξεκινούν από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Άλλοι τύποι καρκίνου μπορούν επίσης να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τα κύτταρα του. Μπορούν να αλλάξουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε τα κύτταρα που προστάτευαν το σώμα να αρχίζουν να παρεμβαίνουν στον κανονικό τρόπο που λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να εισέλθουν στα κύτταρα του μυελού των οστών όπου παράγονται αιμοκύτταρα. Αν πάρα πολλά φυσιολογικά κύτταρα μυελού των οστών καταστρέφονται ή εξωθούνται από το μυελό των οστών, τα λίγα κύτταρα που έχουν απομείνει δεν θα είναι σε θέση να παράγουν αρκετά λευκά αιμοσφαίρια (WBCs) για να βοηθήσουν το σώμα να καταπολεμήσει τη μόλυνση.
Ο καρκίνος μπορεί επίσης να βλάψει άλλα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένας όγκος που αναπτύσσεται στο δέρμα ή στις βλεννώδεις μεμβράνες, μπορεί να σπάσει τα φυσικά εμπόδια και να επιτρέψει στα μικρόβια να μπουν μέσα. Οι όγκοι στους πνεύμονες ενδέχεται να παρεμποδίσουν την κανονική αποχέτευση της βλεννογόνου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις.
Πώς το σώμα προστατεύεται από μόλυνση;
Το σώμα έχει πολλούς τρόπους να προστατευθεί από τις λοιμώξεις. Από τη μια, μπορεί το σώμα από μόνο του να το κάνει κανονικά και από την άλλη, ο καρκίνος και η θεραπεία του καρκίνου μπορούν να αλλάξουν αυτή τη διαδικασία. Οι λοιμώξεις μπορούν να αναπτυχθούν τόσο γρήγορα και να είναι τόσο σοβαρές σε άτομα με καρκίνο.
Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι μια ομάδα κυττάρων, ιστών και οργάνων που συνεργάζονται για να βοηθήσουν στον εντοπισμό και στην επίθεση κατά των μικροβίων που εισβάλλουν στο σώμα και προκαλούν λοιμώξεις.
Τα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν ένα μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι ο κυριότερος τύπος κυττάρου ο οποίος είναι υπεύθυνος για την προστασία του σώματος από λοιμώξεις. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι λευκών αιμοσφαιρίων και το καθένα έχει κάποιο ρόλο στην υπεράσπιση του οργανισμού από τις λοιμώξεις.
Τα φάρμακα που χορηγούνται για την πρόληψη λοιμώξεων κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντιβακτηριακά ή αντιμυκητιακά φάρμακα για την πρόληψη της μόλυνσης. Είναι πιθανόν να ακούσετε για την προφυλακτική χρήση αντιβιοτικών ή απλώς προφύλαξη. Η προφύλαξη χρησιμοποιείται μόνο όταν υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων (το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ ασθενές). Μπορεί επίσης να σας χορηγηθούν αντιβιοτικά, αν παίρνετε άλλα φάρμακα που μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, όπως στεροειδή ή ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας.
Παρακολουθώντας τη μόλυνση σε ασθενείς με καρκίνο
Πολλές θεραπείες καρκίνου και καρκίνοι μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στον αριθμό των αιμοφόρων αγγείων. Ωστόσο τα συμπτώματα μιας λοίμωξης είναι:
- Πυρετός. Μερικές φορές ένας πυρετός είναι το μόνο σημάδι μιας λοίμωξης.
- Κάθε νέα περιοχή ερυθρότητας, ευαισθησίας ή οίδημα
- Αποκόλληση ή κιτρινωπή έκκριση από τραυματισμό
- Βήχας ή δύσπνοια
- Κοιλιακός πόνος
- Καύση ή πόνος κατά τη διέλευση των ούρων
- Πονόλαιμος
- Πόνοι ή λευκά μπαλώματα στο στόμα
Συμβουλές ασφάλειας τροφίμων για άτομα με καρκίνο
Οι λοιμώξεις είναι πιθανό να προκληθούν ακόμη από τρόφιμα και ποτά. Έτσι, η ασφάλεια των τροφίμων είναι πολύ σημαντική όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ασθενέστερο από το κανονικό. Συζητήστε με την ομάδα φροντίδας σας για τον καρκίνο εάν πρέπει να ακολουθήσετε μια ειδική διατροφή κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου. Είναι καλό να πλένετε τα χέρια σας πριν ακουμπήσετε οποιαδήποτε τρόφιμα. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα προϊόντα κρέατος μαγειρεύονται επιμελώς για να σκοτώσουν όλα τα βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν.
Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να έχουν μικρόβια στο εξωτερικό τους τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια. Μερικοί γιατροί λένε στους ασθενείς τους που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα να μην τρώνε φρέσκα φρούτα ή λαχανικά για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Άλλοι επιτρέπουν στους ασθενείς τους να τρώνε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εφ ‘όσον πλένονται καλά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ακόμη και όταν το εξωτερικό μέρος ενός φρούτου (φλοιός) δεν τρώγεται, πρέπει ακόμα να πλυθεί πριν ξεφλουδιστεί. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τυχόν διατροφικές ερωτήσεις ή ανησυχίες που μπορεί να έχετε ή ζητήστε να μιλήσετε με επαγγελματία διαιτολόγο.
Οι θεραπείες του καρκίνου μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης;
Ορισμένες θεραπείες του καρκίνου μπορούν να παρεμποδίσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βλάβη μπορεί να παρουσιαστεί βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα εάν από ένα άτομο με καρκίνο έχει αφαιρεθεί η σπλήνα λόγω καρκίνου, αυτό προκαλεί μακροπρόθεσμη βλάβη καθώς ο σπλήνας είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Από την άλλη πλευρά, η ακτινοθεραπεία, η ανοσοθεραπεία και η χημειοθεραπεία, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό, μπορούν να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμη (προσωρινή) βλάβη του ανοσοποιητικού συστήματος επειδή επηρεάζουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Μια μεταμόσχευση μυελού των οστών ή βλαστικών κυττάρων χρησιμοποιεί θεραπείες πολύ υψηλής δόσης για να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα βλάπτοντας επίσης και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για εβδομάδες έως μήνες.
Εγχείρηση
Οποιοσδήποτε τύπος μεγάλης χειρουργικής επέμβασης μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η αναισθησία (τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον ύπνο του ασθενούς), μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Μπορεί να χρειαστεί από 10 ημέρες έως πολλούς μήνες για να ανακάμψει πλήρως το ανοσοποιητικό σύστημα. Η χειρουργική επέμβαση διακόπτει επίσης το δέρμα και μπορεί να βλάψει τους βλεννογόνους και τους ιστούς κάτω από αυτό, προκαλώντας την έκθεση σε μικρόβια. Η πληγή που προκαλείται από τη χειρουργική επέμβαση (η τομή), είναι ένας κοινός τόπος για μόλυνση. Επειδή η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται συχνά για τη διάγνωση, τη σταδιοποίηση ή τη θεραπεία ατόμων με καρκίνο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων λοιμώξεων. Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης μετά από χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνουν:
- Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το άτομο παρέμεινε στο νοσοκομείο
- Την έκταση της χειρουργικής επέμβασης (πόσο κόψιμο έγινε)
- Τη διάρκεια της εγχείρησης
- Την έκταση της αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης
- Την διατροφική κατάσταση του ατόμου
- Προηγούμενη θεραπεία καρκίνου, όπως χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία ή ιατρικά προβλήματα όπως ο διαβήτης ή προβλήματα καρδιάς ή πνευμόνων
- Τα άτομα με καρκίνο μπορεί να πάρουν αντιβιοτικά πριν και για μικρό χρονικό διάστημα μετά από χειρουργική επέμβαση για να προστατευθούν από τη μόλυνση
Χημειοθεραπεία
Η χημειοθεραπεία είναι η πιο συνηθισμένη αιτία ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος στα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία καρκίνου. Η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει ουδετεροπενία (μείωση του αριθμού των ουδετεροφίλων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων, στο αίμα). Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να μην είναι σε θέση να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, όπως θα έπρεπε. Οι επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα εξαρτώνται από πολλά πράγματα, όπως:
- Τα χημικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται
- Τη δόση
- Τη συχνότητα χορήγησης της χημειοθεραπείας
- Παλαιότερες θεραπείες καρκίνου
- Την ηλικία του ατόμου (οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να πάθουν λοιμώξεις, με ή χωρίς καρκίνο)
- Τη διατροφική κατάσταση του ατόμου
- Τον τύπο του καρκίνου
- Το στάδιο του καρκίνου
Ακτινοθεραπεία
Η ακτινοθεραπεία μπορεί επίσης να προκαλέσει χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο για λοιμώξεις.
Ανοσοθεραπεία
Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιείται σε ορισμένους τύπους καρκίνου για να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει και να επιτεθεί σε καρκινικά κύτταρα. Χρησιμοποιείται μερικές φορές από μόνη της για τη θεραπεία του καρκίνου ή χρησιμοποιείται μαζί με ή μετά από άλλο τύπο θεραπείας. Αυτές οι θεραπείες βοηθούν το σώμα να έχει καλύτερες ανοσολογικές αντιδράσεις έναντι των καρκινικών κυττάρων, αλλά μερικές φορές αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Εξαιτίας αυτού οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε ανοσοθεραπεία μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο να έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα και να πάθουν λοιμώξεις.
Κακή διατροφή και κίνδυνος μόλυνσης
Όλα τα κύτταρα χρειάζονται θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν και να εργαστούν. Η έλλειψη βιταμινών, ανόργανων συστατικών, θερμίδων και πρωτεϊνών μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να το καταστήσει λιγότερο ικανό να βρει και να καταστρέψει τα μικρόβια. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που τρέφονται ελάχιστα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν λοιμώξεις. Τα άτομα που υποσιτίζονται είτε δεν παίρνουν αρκετές θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, είτε το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα τρόφιμα που παίρνει.
Τα άτομα με καρκίνο χρειάζονται συχνά επιπλέον θερμίδες και πρωτεΐνες για να υποστηρίξουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τους και άλλους ιστούς. Η ανάκαμψη για παράδειγμα από τη χειρουργική επέμβαση, αυξάνει την ανάγκη του σώματος για θρεπτικά συστατικά.