Πώς μπορώ να προστατεύσω τον εαυτό μου και τους άλλους από τη νόσο COVID-19;

Δεκάλογος προστασίας από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 κατά τις μέρες της πανδημίας
  1. Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αυτός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να σκοτώσετε τα μικρόβια στα χέρια σας και να αποτρέψετε την εξάπλωση μικροβίων σε άλλους. Αν το σαπούνι και το νερό δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών  με τουλάχιστον 60% αλκοόλ.
  2. Αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό και αγγίζοντας το πρόσωπό σας,  υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρετε τον ιό  στο σώμα σας.
  3. Διατηρήστε απόσταση -τουλάχιστον δύο μέτρα- από τον καθένα, ιδιαίτερα από άτομα που είναι άρρωστα, βήχουν ή φταρνίζονται.
  4. Καλύψτε το στόμα όταν βήχετε ή φταρνίζεστε με ένα χαρτομάντιλο, ιατρική μάσκα ή τον λυγισμένο αγκώνα σας και στη συνέχεια ρίξτε το χαρτομάντιλο σε κλειστό κάδο.
  5. Αποφύγετε τις χειραψίες.
  6. Μείνετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και αποφεύγετε τις συναθροίσεις και τις άσκοπες μετακινήσεις.
  7. Μείνετε στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι και αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
  8. Καθαρίζετε και απολυμαίνετε αντικείμενα και επιφάνειες που αγγίζετε καθημερινά, χρησιμοποιώντας ένα κανονικό οικιακό σπρέι καθαρισμού ή άλλα αντισηπτικά προϊόντα.
  9. Εάν είστε ασθενής με καρκίνο, ή άτομο με εμπειρία καρκίνου ή φροντιστής, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για την ανάγκη πρόσθετης προφύλαξης.
  10. Τα άτομα τρίτης ηλικίας προτρέπονται να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τηλεθεραπείας (όπου είναι διαθέσιμες) για επικοινωνία και συμβουλές από τους γιατρούς τους, χωρίς να επισκέπτονται αυτοπροσώπως το ιατρείο.
Πρέπει να φοράω μάσκα στο πρόσωπο;

Αν χρειαστεί να βγείτε κάπου όπου μπορεί να είστε κοντά σε άλλους ανθρώπους (όπως σε ένα παντοπωλείο ή φαρμακείο), φορέστε ένα κάλυμμα προσώπου από ύφασμα (κάτι που να καλύπτει τη μύτη, το στόμα και το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου) ή μάσκα προσώπου (εάν έχετε ήδη). Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η χρήση καλύμματος ή μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι  η σωστή υγιεινή των χεριών και η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Είναι ακόμα πολύ σημαντικό να παραμείνετε τουλάχιστον 2 μέτρα από τους άλλους, ακόμη και αν φοράτε κάλυψη προσώπου ή μάσκα και να συνεχίσετε να πλένετε συχνά τα χέρια σας.

Θυμηθείτε να πλένετε τα χέρια σας πριν βάζετε το κάλυμμα στο πρόσωπο σας, να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας ενώ φοράτε το κάλυμμα και να πλένετε τα χέρια σας αμέσως μετά την απομάκρυνσή του με αντισηπτικό ή σαπούνι με νερό (η αφαίρεση της μάσκας να γίνεται τραβώντας τα κορδόνια πίσω από τα αυτιά και κρατώντας την παράλληλα μακριά από το πρόσωπο και τα ρούχα σας).

Να αλλάζετε τη μάσκα όταν αυτή λερωθεί ή καταστραφεί.

Η χρήση των χειρουργικών μασκών ή των N95 δεν συνιστάται. Αυτές πρέπει να εξοικονομηθούν για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που τις  χρειάζονται όταν φροντίζουν ασθενείς.

Υπάρχουν διαφορετικές συστάσεις για τους ασθενείς με καρκίνο και τους φροντιστές;

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις για τη χρήση μάσκας για άτομα που βιώνουν την εμπειρία του καρκίνου ή την βίωσαν στο παρελθόν και τους φροντιστές τους.

Σε πολλούς ανθρώπους όμως που υποβάλλονται σε θεραπείες, ειδικά θεραπείες όπως χημειοθεραπεία ή μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων (μυελού των οστών) οι οποίες μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, οι γιατροί συστήνουν συχνά να φορούν μάσκα για να μειώσουν την έκθεση τους σε μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις. Εάν δεν είστε σίγουροι αν εσείς ή ο φροντιστής σας πρέπει να φοράτε μάσκα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου COVID-19;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νόσου COVID-19, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν 2-14 ημέρες μετά τη μόλυνση, είναι τα εξής:

  • Πυρετός τουλάχιστον 38 ° C
  • Βήχας
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν διάρροια ή ναυτία πριν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ενοχλήσεις και πόνους στο σώμα (μυαλγίες, αρθραλγίες)
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Ρινική συμφόρηση
  • Καταρροή
  • Πονόλαιμο
  • Κεφαλαλγία
  • Απώλεια οσμής ή γεύσης

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας και ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια αν εσείς ή το άτομο που φροντίζετε έχει κάποιο από τα πιο πάνω ή από τα ακόλουθα σοβαρά συμπτώματα:

  • Αναπνευστική δυσχέρεια ή δύσπνοια
  • Συνεχή πόνο ή βάρος στο στήθος
  • Σύγχυση ή δυσκολία στο ξύπνημα
  • Μελανιασμένα χείλη ή πρόσωπο

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ορισμένα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, ενδέχεται να μην έχουν συμπτώματα (ασυμπτωματικοί φορείς) αλλά θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Ειδικά τα παιδιά ενδέχεται να έχουν λιγότερα εώς καθόλου συμπτώματα. Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό όλοι να ακολουθήσουν τις συστάσεις αυτές σχετικά με τον τρόπο προστασίας του εαυτού σας και των άλλων.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς με καρκίνο για το νέο κορωνοϊό;

Η νόσος  COVID-19 είναι ακόμα αρκετά νέα, έτσι οι γιατροί δεν έχουν πολλές ειδικές πληροφορίες σχετικά με αυτόν και τους ασθενείς με καρκίνο.

Η αποφυγή της έκθεσης των καρκινοπαθών στον κίνδυνο προσβολής από τον ιό είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς ενδέχεται να κινδυνεύουν από άλλες  σοβαρές ασθένειες εάν μολυνθούν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε  χημειοθεραπεία ή μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων (μυελού των οστών), καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να είναι εξασθενημένο από τη θεραπεία.

Είναι σημαντικό να διατηρήσετε επαφή με την ομάδα της φροντίδας σας για να καθορίσετε την καλύτερη πορεία δράσης για εσάς. Αυτό ίσως έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι απαραίτητες οι επισκέψεις παρακολούθησης στο ογκολογικό νοσηλευτήριο και να σας δίνει την δυνατότητα να μιλήσετε με την ομάδα φροντίδας σας online ή μέσω τηλεφώνου. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιον να καλέσετε για να μάθετε πώς να προχωρήσετε.

Η ασφάλιση υγείας καλύπτει το τέστ και τη φροντίδα του κορωνοϊού;

Μπορεί να υπάρχει κάποιο κόστος για την εξέταση, τα φάρμακα και την φροντίδα για τη νόσο COVID-19.  Θα πρέπει να συμβουλευτείτε την ασφαλιστική σας εταιρεία σχετικά με την κάλυψη.

Για απορίες για θέματα εργασίας και επιδομάτων μπορείτε να επικοινωνείτε με την Υπηρεσία Κοινωνικής Στήριξης ΠΑΣΥΚΑΦ, στο 77 77 19 86.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας θα πρέπει οι άνθρωποι να συνεχίσουν να υποβάλλονται σε εξετάσεις για καρκίνο;

Οι αξιωματούχοι της Υγείας παροτρύνουν τον καθένα να παραμείνει στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο για να μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο να εκτεθεί στον ιό.

Τι πρέπει να κάνετε αν πρέπει να υποβληθείτε σε εξετάσεις καρκίνου;

Συστήνεται όπως οι συστηματικές εξετάσεις ρουτίνας καρκίνου, π.χ η εξέταση για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του τραχήλου ή του καρκίνου του πνεύμονα, να αναβάλλονται για το εγγύς μέλλον.

Εάν έχετε συμπτώματα που σας κάνουν να ανησυχείτε, επικοινωνήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να λάβετε την καλύτερη πορεία δράσης για εσάς αυτή τη στιγμή.

Ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι

Συστήνεται στους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης έντασης δραστηριότητα κάθε εβδομάδα. Οι δραστηριότητες μέσης έντασης σας κάνουν να αναπνέετε τόσο έντονα όσο θα κάνατε κατά τη διάρκεια μιας γρήγορης βόλτας.  Η έντονη δραστηριότητα χρησιμοποιεί τις μεγάλες μυϊκές σας ομάδες, ανεβάζει τους καρδιακούς παλμούς, επιταχύνει την αναπνοή και προκαλεί εφίδρωση.   Η δραστηριότητα χαμηλότερης έντασης είναι επίσης ασφαλής και ευεργετική για την υγεία των περισσότερων ανθρώπων. Εκτός από τη συμβολή στην αποφυγή ορισμένων προβλημάτων υγείας, η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας, της ενέργειας και της διάθεσής σας.  Είναι επίσης σημαντικό να περιορίσετε συνήθειες όπως να είστε αδρανείς, ξαπλωμένοι μπροστά σε οθόνες ή στην τηλεόραση.

Εάν εργάζεστε από το σπίτι ή παρακολουθείτε μαθήματα στο διαδίκτυο:

  • Μπορείτε να σηκώνεστε ή να περπατάτε ενώ διαβάζετε ή απαντάτε σε μηνύματα στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο ή και άλλα μηνύματα στο φορητό υπολογιστή ή στο τηλέφωνό σας.
  • Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, μπορείτε να σηκώνεστε και να περπατάτε αργά. Αν παραμένετε καθισμένοι, να σηκώνετε τα πόδια πάνω κάτω τεντώνοντας τα προς τα εμπρός, να αφήνετε τα πόδια σε ορθή γωνία και να σηκώνετε τα γόνατα πάνω κάτω, ή ακόμα να κινείτε τις μύτες των δαχτύλων των ποδιών. Να έχετε ένα βαράκι κάτω από το γραφείο σας για ασκήσεις για τους δικέφαλους. Πραγματοποιείτε όρθιες ωθήσεις προς τον τοίχο.
  • Κάντε μια σύντομη βόλτα κατά τη διάρκεια του γεύματος ή στη θέση ενός καφέ.
  • Βάλτε υπενθύμιση στον υπολογιστή ή στο τηλέφωνό σας για να κάνετε ένα διάλειμμα για μια δραστηριότητα. Για παράδειγμα, κάθε ώρα, κάντε ένα διάλειμμα ενός ή δύο λεπτών για να σταθείτε ή να περπατήσετε.

Άλλες ιδέες για να κινηθείτε:

  • Κάντε μια βόλτα έξω εάν είναι μια ωραία μέρα ή μια βόλτα μέσα στο σπίτι αν ο καιρός δεν το επιτρέπει. Περπατήστε αρκετά γρήγορα για να επιταχύνετε τον καρδιακό ρυθμό σας και να ιδρώσετε.
  • Περπατήστε πάνω και κάτω τις σκάλες του σπιτιού σας. Μην χάνετε ευκαιρία για να γυμνάσετε τα πόδια σας.
  • Ανοίξτε το ραδιόφωνο και χορέψτε στο σπίτι, μόνοι σας ή με τον/την σύντροφό σας.
  • Αν δεν έχετε σκάλες ή πολύ ανοιχτό χώρο, μπορείτε να κάνετε άλματα (jumping jacks), τροχάδην ή περπάτημα επί τόπου.
  • Προσπαθήστε να συνεχίσετε για τουλάχιστον 10 λεπτά.
  • Χρησιμοποιήστε βαράκια για το χέρι ή ελαφριά αντικείμενα αν δεν είστε γυμνασμένοι και πιο βαριά εάν είστε πιο δυνατοί. Λυγίστε τους αγκώνες σας για να στρέψετε το χέρι σας στο ύψος των ώμων. Επαναλάβετε 10 έως 12 φορές ή έως ότου η δύναμη σας σάς το επιτρέπει.
  • Κάνετε squats (βαθιά καθίσματα) όταν καθαρίζετε τις ντουλάπες ή παίζετε με τα παιδιά σας. Βεβαιωθείτε ότι λυγίζετε τα γόνατά σας και κρατάτε την πλάτη σας ευθεία.
  • Εάν έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο, κάνετε αναζήτηση για περιόδους άσκησης με ζωντανή ροή ή για προκλήσεις δραστηριότητας ( challenges), στις οποίες μπορείτε να συμμετάσχετε.

Κάντε την ώρα που παρακολουθείτε τηλεόραση ωφέλιμη:

  • Σηκωθείτε και διπλώστε το σώμα σας ενώ παρακολουθείτε.
  • Κάντε μερικές απλές ασκήσεις όπως πηδήματα (jumping jacks), περπάτημα επί τόπου ή τεντώματα.
  • Δημιουργήστε έναν νέο κανόνα: όρθιοι κατά τη διάρκεια των διαφημίσεων.

Κάντε τις ασχολίες των νοικοκυριών πιο ωφέλιμες:

  • Κάντε το σφουγγάρισμα ή το σκούπισμα αρκετά γρήγορα για να ανέβουν οι παλμοί της καρδιάς. Ένα άτομο με σωματικό βάρος περίπου 68 κιλά μπορεί να κάψει περίπου 150 θερμίδες την ώρα με αυτόν τον τρόπο.
  • Έχετε μικρά παιδιά ή κατοικίδια ζώα στο σπίτι; Παίζοντας με αυτά μπορείτε να κάψετε περισσότερες από 200 θερμίδες ανά ώρα.
  • Οι εργασίες στον κήπο και η κηπουρική είναι επίσης τρόποι για να κάψετε θερμίδες και για να ενισχύσετε τους μυς των χεριών, των ποδιών και της πλάτης σας. Σπρώχνοντας μια χορτοκοπτική μηχανή, μαζεύοντας τα φύλλα στον κήπο, κάνοντας εργασίες με φτυάρι καθώς και άλλες υπαίθριες δουλειές, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική άσκηση.
  • Χρησιμοποιήστε τον χρόνο παραμονής σας στο σπίτι για δουλειές που ενδεχομένως να είχατε αναβάλει. Ο καθαρισμός του γκαράζ ή της σοφίτας είναι ένας άλλος τρόπος να είστε παραγωγικοί και δραστήριοι ταυτόχρονα.
Πώς να τρέφεστε υγιεινά στο σπίτι
  • Συστήνεται όπως η διατροφή σας περιλαμβάνει ποικιλία λαχανικών και φρούτων.  Διαλέξτε ψωμιά, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής αλέσεως αντί επεξεργασμένων κόκκων καθώς  και καστανό ρύζι αντί λευκό. Τρώτε λιγότερο επεξεργασμένο κρέας, λιγότερο κόκκινο κρέας, λιγότερα γλυκά και πίνετε λιγότερο αλκοόλ.
  • Η κατανάλωση υγιεινών γευμάτων στο σπίτι σάς βοηθά να μειώνετε το λίπος, το αλάτι και τη ζάχαρη και παράλληλα να εξοικονομείτε χρήματα.
  • Θεωρήστε αυτή την περίοδο ως ευκαιρία να δοκιμάσετε νέους, πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος και φαγητού.
Πώς να φροντίσετε για τη συναισθηματική και τη ψυχική σας ευεξία

Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνετε μέτρα για να μειώνετε την έκθεση σας στη νόσο του κορονοϊού COVID-19 καθώς και να φροντίζετε και για τη συναισθηματική και ψυχική σας ευεξία.

  • Τα συναισθήματα και οι αντιδράσεις σας μπορούν να αλλάζουν συχνά αυτή την περίοδο ωστόσο το να παραμένετε θετικοί μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της συνολικής σας υγείας.
  • Tα υψηλότερα επίπεδα ευεξίας συνδέονται αφενός με χαμηλότερο κίνδυνο νόσου, ασθένειας και τραυματισμού και αφετέρου με ταχύτερη ανάκαμψη και δυνατότερο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε αγχωτικές καταστάσεις και να είστε σε μια καλή συναισθηματική κατάσταση και ευεξία, ακόμα κι αν είστε καθηλωμένοι στο σπίτι.

Εμείς σας προτείνουμε τα πιο κάτω:

  • Περάστε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας. Παρόλο που είστε κοινωνικά αποστασιοποιημένοι, μπορείτε να επικοινωνείτε με τους δικούς σας μέσα από  μηνύματα  και τηλεφωνήματα.  Πειραματιστείτε με  βιντεοκλήσεις, στείλτε στους αγαπημένους σας ηλεκτρονικά μηνύματα, κάρτες και emails.
  • Εγγραφείτε σε ομάδες υποστήριξης στο διαδίκτυο
  • Κρατήστε μια καλή προοπτική, αναπτύξτε υγιεινές συνήθειες και επικεντρωθείτε στις θετικές εμπειρίες στη ζωή σας.
  • Βγείτε έξω στη φύση όταν μπορείτε, κάντε γυμναστική τακτικά και διατηρείτε τη διατροφή σας υγιεινή.
  • Απολαύστε τον ύπνο
  • Διαβάστε νέα βιβλία, επισκεφθείτε νέους ιστότοπους, δοκιμάστε νέες εφαρμογές και βίντεο που μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.
  • Βρείτε τρόπους που θα σας βοηθούν να γελάτε, όπως να μιλάτε με άλλους ενθουσιώδεις και θετικούς ανθρώπους, να παίζετε παιχνίδια και να παρακολουθείτε ταινίες.
  • Κάντε τα πράγματα που θέλατε από καιρό να κάνετε στο σπίτι, όπως την οργάνωση και την καθαριότητα των χώρων σας.
  • Δοκιμάστε νέες συνταγές
  • Επικεντρωθείτε στην πνευματική σας πλευρά διαβάζοντας, συμμετέχοντας σε συζητήσεις στο διαδίκτυο ή απολαμβάνοντας τη φύση. Κάντε διαλογισμό ή ασχοληθείτε με την τέχνη.
  • Εάν όμως αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να νιώσετε καλύτερα, ζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Μην διστάσετε να μιλήσετε στην ομάδα Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του ΠΑΣΥΚΑΦ όταν αισθάνεστε δυσκολία να διαχειριστείτε το άγχος σας.
  • Να θυμάστε ότι κάθε άτομο είναι διαφορετικό και η ομάδα Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του ΠΑΣΥΚΑΦ μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την καλύτερη δράση ή δραστηριότητα που αρμόζει εξατομικευμένα σε εσάς.
  • Παρέχεται υποστήριξη και βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων, συμβουλών ή συνδυασμού των πιο πάνω.

Στις δύσκολες στιγμές κανείς δεν είναι μόνος. Ο ΠΑΣΥΚΑΦ είναι εδώ για εσάς. Καλέστε μας στην παγκύπρια γραμμή τηλεφωνικής ψυχολογικής υποστήριξης 22 34 69 24 εάν χρειάζεστε βοήθεια.

Συμβουλές για να παραμείνουμε υγιείς ενόσω είμαστε στο σπίτι

Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας, μας συμβουλεύουν να μένουμε στο σπίτι όσο μπορούμε για να παραμείνουμε ασφαλείς από την πανδημία του νέου κορωνοϊού και να περιορίσουμε την εξάπλωσή του.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με καρκίνο.

Αυτό συνεπάγεται μεγάλες αλλαγές στην καθημερινή μας ρουτίνα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου εκγύμνασης καθώς και της καθημερινής μας διατροφής.

Γνωρίζουμε ότι οι υγιείς συνήθειες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο προσβολής από  καρκίνο και άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή η σωματική δραστηριότητα και ο σωστός τρόπος διατροφής  μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι τα άτομα με εμπειρία καρκίνου που έχουν αυτές τις υγιεινές συνήθειες έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και μπορεί να έχουν καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Με λίγη δημιουργικότητα, μπορούμε να βρούμε νέους τρόπους για να έχουμε άφθονη σωματική δραστηριότητα και να τρεφόμαστε υγιεινά ακόμα και όταν είμαστε καθηλωμένοι στο σπίτι.

Τι να ρωτήσετε τους επαγγελματίες υγείας σας

Για τα άτομα με καρκίνο ή ιστορικό καρκίνου και άτομα που αντιμετωπίζουν πιθανή διάγνωση καρκίνου:
  • Πώς μπορώ να αποτρέψω την μόλυνση μου από τη νόσο COVID-19 στην κατάσταση που βρίσκομαι;
  • Αντιμετωπίζω υψηλότερο κίνδυνο προσβολής από τον νέο κορωνοϊό; Ναι ή όχι και γιατί;
  • Ποιας ειδικότητας γιατρό θα πρέπει να επισκεφθώ;
  • Ποια συμπτώματα της νόσου COVID-19 πρέπει να προσέξω;
  • Τι πρέπει να κάνω εάν έχω συμπτώματα της νόσου;
  • Τι θα συμβεί εάν είμαι θετικός στην εξέταση για τον νέο κορωνοϊό;
  • Τι πρέπει να κάνω εάν είμαι αρνητικός στην εξέταση για τον νέο κορωνοϊού και εξακολουθώ να μην νιώθω καλά:
  • Εάν είμαι αρνητικός στην εξέταση για τον νέο κορωνοιό, μπορώ να μολυνθώ αργότερα;
  • Η έξαρση αυτή ή το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τα αποτελέσματα του τεστ ανίχνευσης του ιού μπορεί να καθυστερήσουν ή θα επηρεάσουν με οποιονδήποτε τρόπο την φροντίδα μου;
  • Είναι διαθέσιμη η τηλεθεραπεία, ώστε να φροντίζω με αυτό τον τρόπο την υγεία μου και να επικοινωνώ με το γιατρό μου μέσω του διαδικτύου;
Για τα άτομα που ετοιμάζονται να κάνουν εξετάσεις, αναλύσεις ή χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση καρκίνου:
  • Διατρέχω περισσότερο κίνδυνο να προσβληθώ από τον ιό λόγω των εξετάσεων ή της εγχείρησης; Ναι ή όχι και γιατί;
  • Είναι ασφαλές για μένα να αναβάλω τις εξετάσεις ή την εγχείρηση για αργότερα;
  • Πιστεύετε ότι θα ήταν καλύτερο να καθυστερήσω τις εξετάσεις ή την επέμβαση για κάποιο χρονικό διάσημα; Αν ναι, για πόσο;
  • Υπάρχει πιθανότητα το νοσοκομείο ή η μονάδα να ακυρώσει τις εξετάσεις ή την επέμβαση μου; Ποιες είναι οι επιλογές μου σε αυτή την περίπτωση; Μπορώ προχωρήσω με τη διαδικασία κάπου αλλού;
  • Μπορώ να συνοδεύομαι από ένα μέλος της οικογένειας μου ή από έναν φίλο; Μπορεί κόσμος να με επισκεφθεί; Μπορώ εγώ να επισκεφθώ άλλους ανθρώπους;
  • Είναι διαθέσιμη η τηλεθεραπεία, ώστε να φροντίζω με αυτό τον τρόπο την υγεία μου και να επικοινωνώ με το γιατρό μου μέσω του διαδικτύου;
  • Αυτή η έξαρση της πανδημίας μπορεί να καθυστερήσει την εξαγωγή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων μου;
Για τα άτομα που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν θεραπείες καρκίνου:
  • Μπορεί οι θεραπείες να με εκθέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθώ από τον νέο κορωνοϊό και τη νόσο COVID-19; Ναι ή  όχι και γιατί;
  • Υπάρχει πιθανότητα να εκτεθώ στον ιό όταν προσέρχομαι για θεραπεία;
  • Είναι απαραίτητο να ξεκινήσω τη θεραπεία τώρα ή είναι ασφαλές να περιμένω; Για πόσο χρονικό διάστημα θεωρείται καλό να περιμένω;
  • Πιστεύετε ότι πρέπει να καθυστερήσω την έναρξη της θεραπείας;
  • Υπάρχει πιθανότητα το κέντρο θεραπείας να ακυρώσει την προγραμματισμένη μου θεραπεία; Ποιες είναι οι επιλογές μου αν ακυρωθεί; Υπάρχει άλλο κέντρο θεραπείας όπου μπορώ να αποταθώ για θεραπεία;
  • Μπορώ να συνοδεύομαι από ένα μέλος της οικογένειας μου ή κάποιον φίλο κατά τη διάρκεια της θεραπείας;
  • Μπορώ να πηγαίνω στη δουλειά; Ενδείκνυται, ο φροντιστής μου να πηγαίνει στη δουλειά;
  • Μπορώ να επισκέπτομαι φίλους; Μπορούν να με επισκέπτονται φίλοι και συγγενείς;
  • Υπάρχουν ειδικές προφυλάξεις που πρέπει να πάρω μετά την έναρξη της θεραπείας;
  • Είναι διαθέσιμη η τηλεθεραπεία, ώστε να φροντίζω με αυτό τον τρόπο την υγεία μου και να επικοινωνώ με το γιατρό μου μέσω του διαδικτύου;
  • Μπορεί η φροντίδα, η θεραπεία και η αιμοληψία να γίνονται κατ’ οίκον;
Για τα άτομα που υποβάλλονται τώρα σε θεραπεία κατά του καρκίνου:

• Μπορεί η θεραπεία να με εκθέσει σε υψηλότερο κίνδυνο προσβολής από τον νέο κορωνοϊό και τη νόσο COVID-19; Ναι ή όχι και γιατί;
• Υπάρχει πιθανότητα να εκτεθώ στον ιό όταν προσέλθω για θεραπεία;
• Πρέπει να φοράω μάσκα ή γάντια στο σπίτι όταν είμαι με την οικογένειά μου και με άλλους ανθρώπους;
• Πόσο καιρό πρέπει να μείνω στο σπίτι; Μπορώ να πηγαίνω για ψώνια;
• Μπορώ να πηγαίνω στη δουλειά; Ενδείκνυται, ο φροντιστής μου να πηγαίνει στη δουλειά;
• Μπορώ να επισκέπτομαι φίλους; Μπορούν να με επισκέπτονται φίλοι και συγγενείς;
• Πρέπει να υποβληθώ στη θεραπεία μου τώρα; Θα μπορούσε αυτό να με εκθέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο;
• Υπάρχουν φάρμακα που μπορώ να πάρω κατά τη διάρκεια της θεραπείας για να μειώσω τις πιθανότητες να εκτεθώ στον ιό;
• Πιστεύετε ότι θα πρέπει να καθυστερήσω τη θεραπεία μου; Εάν ναι, για πόσο χρονικό διάστημα;
• Τι προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνω όταν προσέρχομαι για θεραπεία ή για εξετάσεις;
• Μπορώ να συνοδεύομαι από ένα μέλος της οικογένειας μου ή από έναν φίλο όταν πηγαίνω για θεραπεία ή εξετάσεις;
• Πρέπει να συνεχίσω τη θεραπεία ή να κρατήσω για αργότερα τα ραντεβού μου εάν έχω συμπτώματα της νόσου COVID-19;
• Θα χρειαστεί να επισκέπτομαι τον γιατρό πιο συχνά τώρα;
• Θα χρειαστεί να υποβάλλομαι συχνότερα σε αναλύσεις ή εξετάσεις;
• Υπάρχει πιθανότητα το κέντρο θεραπείας να ακυρώσει την προγραμματισμένη θεραπεία μου; Ποιες είναι οι επιλογές μου αν ακυρωθούν οι θεραπείες; Υπάρχει άλλο κέντρο θεραπείας όπου μπορώ να αποταθώ για θεραπεία;
• Μπορεί η φροντίδα, θεραπεία και η αιμοληψία να γίνονται κατ΄οίκον;
• Είναι διαθέσιμη η τηλεθεραπεία, ώστε να φροντίζω με αυτό τον τρόπο την υγεία μου και να επικοινωνώ με το γιατρό μου μέσω του διαδικτύου;
• Εάν χάσω μια θεραπεία, τι θα συμβεί; Ποιες άλλες επιλογές για θεραπεία έχω;

Για τα άτομα που δεν υποβάλλονται σε θεραπεία αυτή την περίοδο ή έχουν τελειώσει τη θεραπεία τους:

• Εξακολουθώ να διατρέχω υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθώ από τον νέο κορωνοϊό και τη νόσο COVID-19; Ναι ή όχι και γιατί;
• Υπάρχουν ειδικές προφυλάξεις που πρέπει να παίρνω; Εάν ναι, για πόσο χρονικό διάστημα;
• Πόσο πρέπει να παραμείνω στο σπίτι; Μπορώ να πηγαίνω για ψώνια;
• Μπορώ να πηγαίνω στη δουλειά; Ενδείκνυται ο φροντιστής μου να πηγαίνει στη δουλειά;
• Θα ήταν καλύτερα να αναβάλω τις εξετάσεις ή τα ραντεβού μου για αργότερα;
• Υπάρχει πιθανότητα να εκτεθώ στον ιό αν προσέρχομαι για εξετάσεις παρακολούθησης ή ραντεβού;
• Πιστεύετε ότι πρέπει να καθυστερήσω τον επερχόμενο έλεγχο ή τις εξετάσεις;
• Υπάρχει πιθανότητα να ακυρωθεί ο επερχόμενος έλεγχός, ο έλεγχος παρακολούθησης ή οι εξετάσεις για καρκίνο; Τι θα συμβεί σε τέτοια περίπτωση; Μπορώ να κάνω τις εξετάσεις κάπου αλλού;
• Μπορώ να επαναπρογραμματίσω τον έλεγχο, την εξέταση παρακολούθησης ή τις εξετάσεις για καρκίνο; Εάν ναι, πότε πρέπει να το επαναπρογραμματίσω;
• Είναι διαθέσιμη η τηλεθεραπεία, ώστε να φροντίζω με αυτό τον τρόπο την υγεία μου και να επικοινωνώ με το γιατρό μου μέσω του διαδικτύου;
• Μπορεί αυτή η έξαρση της πανδημίας να καθυστερήσει την εξαγωγή των αποτελέσματα των εξετάσεων μου;

Εδώ είναι μερικές ερωτήσεις για τον κορωνοϊό Sars-CoV-2 που μπορεί να θέλετε να κάνετε στους επαγγελματίες υγείας που σας φροντίζουν.