Η φροντίδα του καρκίνου κατά την πανδημία της νόσου Covid-19.
Συμβουλές για φροντιστές!
Η φροντίδα για κάποιον που πάσχει από καρκίνο έχει γίνει ακόμη πιο σοβαρή εξαιτίας της πανδημίας της νόσου. Το άτομο που φροντίζετε μπορεί να διατρέχει υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό επειδή οι θεραπείες του καρκίνου και ο καρκίνος ως ασθένεια συχνά αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Μπορεί και εσείς να διατρέχετε υψηλό κίνδυνο λόγω ηλικίας ή κάποιου προβλήματος υγείας. Διατηρώντας τη δική σας υγεία προστατεύετε και το άτομο που φροντίζετε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λάβετε επιπλέον μέτρα που θα προφυλάξουν την υγεία και των δυο σας.
Τα άτομα με ορισμένους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των λεμφωμάτων, του πολλαπλού μυελώματος και των περισσότερων τύπων λευχαιμίας, διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων. Αυτοί οι καρκίνοι προκαλούν αλλαγές που καθιστούν το ανοσοποιητικό σύστημα αδύνατο να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε. Τα άτομα που έχουν πρόσφατα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση καρκίνου και εκείνα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοβολία, στοχευμένη θεραπεία ή ανοσοθεραπεία μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Μερικές θεραπείες, όπως μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων ή μυελού των οστών, περιλαμβάνουν τη χορήγηση υψηλών δόσεων φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνια αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα άτομα όμως που τελείωσαν τη θεραπεία τους πριν αρκετό καιρό, πιθανότατα να έχουν το υγιές ανοσοποιητικό σύστημα που είχαν πριν τις θεραπείες.
Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν το άτομο που φροντίζετε έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ρωτήστε την ομάδα υγείας του.
Καλό θα ήταν να μάθετε εάν η ασφάλειά υγείας του ασθενή καλύπτει την τηλεθεραπεία και εάν η ομάδα φροντίδας του ασθενή χρησιμοποιεί την τηλεθεραπεία για επικοινωνία με τους ασθενείς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Έχετε ένα εφεδρικό σχέδιο έτοιμο σε περίπτωση που εσείς, το άτομο που φροντίζετε ή κάποιος άλλος στην οικογένεια νοσήσει.
Πάρτε αυτά τα επιπλέον μέτρα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και το άτομο που φροντίζετε:
• Μην ταξιδεύετε. Ακολουθήστε τους κρατικούς και τοπικούς κανονισμούς για τα ταξίδια και την έξοδο από το σπίτι σας. Αποφύγετε συναθροίσεις και δημόσιους χώρους. Βγείτε όσο το δυνατόν λιγότερο. Ρωτήστε την ομάδα φροντίδας εάν τα προγραμματισμένα ραντεβού πρέπει να διατηρηθούν ή να αναβληθούν. Εάν πρέπει να βγείτε έξω, πάρτε μαζί σας απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% αλκοόλ για να καθαρίζετε τα χέρια σας και να τα πλύνετε με άφθονο σαπούνι και νερό όταν φτάσετε στο σπίτι.
• Εάν ο γιατρός θέλει να κρατήσει το ραντεβού για θεραπεία, τότε ο ασθενής να συνοδεύεται μόνο από ένα φροντιστή. Αν κάποιος από τους δυο είναι άρρωστος ή έχει συμπτώματα δεν πρέπει να προσέλθει σε κέντρο θεραπείας καρκίνου. Να είστε προετοιμασμένοι για τυχόν έλεγχο στην είσοδο του κέντρου ή για αναμονή έξω, καθώς κάποια κέντρα μπορεί να μην επιτρέπουν την είσοδο σε φροντιστές αυτή την περίοδο.
• Απολυμαίνετε τακτικά τα πράγματα που αγγίζετε περισσότερο στο σπίτι, όπως λαβές θυρών, κινητά τηλέφωνα, τηλεχειριστήρια, πληκτρολόγια υπολογιστών αλλά και οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα χρησιμοποιούνται και από άλλους.
• Εάν πρέπει να βγείτε έξω, πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μόλις φτάσετε στο σπίτι, απολυμάνετε τα αντικείμενα που έχετε φέρει (συμπεριλαμβανομένου του πορτοφολιού, της τσάντας και του κινητού σας) και πλύνετε τα χέρια σας ξανά.
• Όταν είστε στο σπίτι, πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν από το φαγητό και πριν αγγίξετε το πρόσωπό σας.
• Πλένετε τα χέρια σας αφού χρησιμοποιήσετε το μπάνιο, φυσήξετε τη μύτη σας, βήξετε ή φταρνιστείτε.
• Πλένετε τα χέρια σας όταν αγγίζετε τα ζώα, συλλέγετε σκουπίδια ή βγάζετε τα σκουπίδια.
Μειώστε τον κίνδυνο της ασθένειας
Μείνετε στο σπίτι όσο μπορείτε και μειώστε τις επαφές με άλλους. Μείνετε σε επαφή με την ομάδα φροντίδας του ασθενή και να είστε έτοιμοι για πιθανές αλλαγές στα θεραπευτικά προγράμματα.
Αν έχετε εκτεθεί σε κορωνοϊό
Εάν διαπιστώσετε ότι έχετε εκτεθεί σε κορωνοϊό, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας και την ομάδα φροντίδας του ατόμου που φροντίζετε. Θα σας καθοδηγήσουν για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να κάνετε.
Εάν εμφανιστούν συμπτώματα κορωνοϊού
Τα σοβαρά συμπτώματα αλλά και τα ήπια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν:
- Αναπνευστική δυσχέρεια ή δύσπνοια
- Διαρκή πόνο ή πίεση στο στήθος
- Σύγχυση ή δυσκολία στο ξύπνημα
- Μελανιασμένα χείλη ή πρόσωπο
Αν εσείς ή το άτομο που φροντίζετε έχετε συμπτώματα της νόσου COVID-19, καλέστε το γιατρό σας και την ομάδα φροντίδας και αφήστε τους να σας βοηθήσουν. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που χρειάζονται ιατρική φροντίδα είναι πυρετός, βήχας και δυσκολία στην αναπνοή. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να έχουν διάρροια ή ναυτία προτού εμφανιστούν τα άλλα συμπτώματα. Ορισμένα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά και χρήζουν άμεσης βοήθειας. Εάν παρατηρήσετε τα ακόλουθα συμπτώματα είτε στον εαυτό σας είτε στο άτομο που φροντίζετε και αισθάνεστε ότι πρέπει να μεταβείτε σε δωμάτιο έκτακτης ανάγκης, καλέστε τον γιατρό. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να προστατεύσετε το άτομο που φροντίζετε, το παραϊατρικό και ιατρικό προσωπικό και άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.
Αν κάποιος στο σπίτι αρρωστήσει με ήπια συμπτώματα και ο γιατρός του συστήνει να μείνει στο σπίτι, τότε ακολουθήστε τις πιο κάτω οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.
• Το άτομο πρέπει να μένει σε ένα δωμάτιο, μακριά από άλλους, όσο το δυνατόν περισσότερο.
• Να χρησιμοποιεί ξεχωριστό μπάνιο και υπνοδωμάτιο αν είναι δυνατόν και να αποφεύγει να μοιράζεται προσωπικά αντικείμενα οικιακής χρήσης, όπως πιάτα, σκεύη, πετσέτες και κλινοσκεπάσματα.
• Εάν υπάρχει διαθέσιμη μάσκα προσώπου, να τη χρησιμοποιεί όταν βρίσκεται κοντά σε άλλους.
• Να πλένει συχνά τα χέρια του ή να χρησιμοποιεί απολυμαντικό χεριών με αλκοόλ τουλάχιστον 60%, εάν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σαπούνι και νερό.
Οι φροντιστές πρέπει να:
• Πλένουν τα χέρια τους συχνά, ειδικά αφού έρθουν σε επαφή με άτομο που έχει νοσήσει, και αποφεύγουν να αγγίζουν τα μάτια, τη μύτη και το στόμα τους.
• Καθαρίζουν τακτικά όλες τις επιφάνειες που αγγίζουν συχνά, όπως πληκτρολόγια, επιφάνειες τραπεζιών, τηλέφωνα, πόμολα κλπ.
• Πρέπει να πλένουν σωστά τα ρούχα, να φορούν γάντια μίας χρήσης ενώ κάνουν μπουγάδα και πλένουν τα χέρια τους αφού αφαιρέσουν τα γάντια.
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε
Όλοι οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες πιθανότητες να προσβληθούν από τον κορωνοϊό. Η σωστή όμως ενημέρωση και η καθιέρωση υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν να σας προστατέψουν. Αυτό ισχύει τόσο για εσάς όσο και για το πρόσωπο που φροντίζετε.
Ακολουθήστε τα πιο κάτω:
- Μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με τη λήψη μέτρων που μπορεί να επηρεάζουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες.
- Απολαύστε τον ύπνο. Συστήνεται όπως οι ενήλικες κοιμούνται 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ.
- Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Τρώτε λιγότερο επεξεργασμένες τροφές, λιγότερο κόκκινο κρέας (βοδινό κρέας, χοιρινό και αρνί) και επεξεργασμένο κρέας (χοτ-ντογκ, ζαμπόν, μπέικον, λουκάνικο). Αποφεύγετε τα γλυκά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τα τηγανητά φαγητά.
- Πίνετε περισσότερο νερό, λιγότερο ζαχαρούχα ποτά και λιγότερο αλκοόλ.
- Συνεχίστε να ασκήστε κανονικά ίσως και περισσότερο, αν μπορείτε.
- Μείνετε σε επαφή με την οικογένεια και τους φίλους σας.
- Φροντίστε τη συναισθηματική και πνευματική σας υγεία.