Περιποίηση δέρματος

Η διατήρηση του δέρματος γύρω από το στόμιο σε καλή κατάσταση είναι ότι πιο σημαντικό μπορείτε να κάνετε για να νιώθετε ασφάλεια, άνεση και ξεγνοιασιά φορώντας ένα σάκο στομίας.

Η επαφή του δέρματος με τις εκκρίσεις της στομίας δημιουργούν δερματικό ερεθισμό ο οποίος μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά κολλάει στο σώμα σας το κολλητικό του αυτοκόλλητου σάκου ή της βάσης. Αυτό οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο με περισσότερες διαρροές και ακόμα περισσότερους δερματικούς ερεθισμούς.

Διατηρείστε το δέρμα σας υγιές ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
  1. Βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας είναι καθαρό και τελείως στεγνό πριν την εφαρμογή του κολλητικού
  2. Προσαρμόστε το άνοιγμα του κολλητικού ώστε να ταιριάζει ακριβώς γύρω από το στόμιο
  3. Βεβαιωθείτε ότι το κολλητικό εφαρμόζει απόλυτα στο δέρμα σας – πιέστε ελαφρά με το χέρι σας
  4. Αλλάξτε τον αυτοκόλλητο σάκο ή το σύστημα 2 τεμαχίων με τη συχνότητα που σας έχει υποδείξει ο επαγγελματίας υγείας σας
  5. Βεβαιωθείτε ότι ο αυτοκόλλητος σάκος ή το σύστημα 2 τεμαχίων καθώς και τα συμπληρωματικά υλικά είναι τα πιο κατάλληλα για τη δική σας στομία.

Επιλογή κατάλληλων υλικών

Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό σώμα και συχνά με την πάροδο του χρόνου αυτό αλλάζει. Οι αλλαγές στο σωματικό σας προφίλ μπορεί να οφείλονται στις αυξομειώσεις βάρους, στη δημιουργία πτυχών ή ουλών στο δέρμα ή στην εμφάνιση κήλης που σχετίζεται με τη στομία σας. Επίσης το μέγεθος του στομίου μεταβάλλεται μετά από κάποιο διάστημα από την επέμβαση. Όταν συμβαίνουν τέτοιες αλλαγές συχνά απαιτείται είτε να αλλάξετε το μέγεθος που κόβετε το άνοιγμα του κολλητικού είτε και να αλλάξετε τύπο υλικού και να χρησιμοποιήσετε επιπλέον προϊόντα φροντίδας δέρματος.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι υλικών στομίας:

Το σύστημα ενός τεμαχίου αποτελείται από έναν σάκο με ενσωματωμένο κολλητικό το οποίο αφαιρείται ολόκληρο κατά την αλλαγή.

Το σύστημα δύο τεμαχίων περιλαμβάνει μια βάση που κολλάει στο σώμα και έναν σάκο που κουμπώνει στη βάση. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να αφαιρέσετε και να αλλάξετε τον σάκο χωρίς να χρειαστεί να αλλάξετε ταυτόχρονα και τη βάση.
Επίσης η βάση μπορεί να είναι επίπεδη ή σε κωνοειδή μορφή (convex ή convex light) καθώς οι ανάγκες είναι διαφορετικές ανάλογα με την ανατομία της περιοχής του δέρματος.

Ο επαγγελματίας υγείας που σας παρακολουθεί θα σας υποδεικνύει κάθε φορά ποια είναι τα κατάλληλα υλικά στομίας για εσάς.

Χρήσιμες συμβουλές για σωστή εφαρμογή

Η σωστή εφαρμογή του σάκου ή της βάσης γύρω από το στόμιο είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς σας εξασφαλίζει ένα υγιές δέρμα και τη δυνατότητα να απολαμβάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες με ασφάλεια.

Έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι:

  1. Η επιλογή του σωστού υλικού είναι κλειδί για την ασφαλή εφαρμογή. Συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί για να σας υποδείξει αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτοκόλλητο σάκο ή σύστημα με βάση και σάκο, επίπεδη ή convex βάση.
  2. Πρέπει πάντα να καθαρίζετε, προστατεύετε και ενυδατώνετε το δέρμα σας με ειδικά προϊόντα μετά από κάθε αλλαγή σάκου/βάσης για να έχετε υγιές δέρμα.
  3. Η βάση ή ο σάκος πρέπει να τοποθετείται σε στεγνό και καλά τεντωμένο δέρμα.
  4. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε πάστα σε περιπτώσεις που το δέρμα γύρω από το στόμιο έχει πτυχές ή κοιλότητες, έχετε υδαρείς κενώσεις ή το στόμιο είναι επίπεδο, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο το δέρμα από τους ερεθισμούς.

Δερματικοί ερεθισμοί

Η ατομική υγιεινή, η σωστή συχνότητα αλλαγής της βάσης ή του αυτοκόλλητου σάκου και η σωστή χρήση των προϊόντων είναι βασικές προϋποθέσεις για να διατηρήσετε το δέρμα γύρω από το στόμιο υγιές. Το δέρμα γύρω από το στόμιο θα πρέπει να δείχνει το ίδιο με το υπόλοιπο δέρμα στην κοιλιακή χώρα.

Συχνά παρατηρούνται δερματικοί ερεθισμοί, οι οποίοι μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους όπως, λανθασμένη επιλογή ή πολύ συχνές αλλαγές του σάκου ή της βάσης, ελλιπή φροντίδα του δέρματος με τα κατάλληλα προϊόντα.