Ο ΠΑΣΥΚΑΦ παραμένει μαζί σας μετά την απώλεια και σας στηρίζει.

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ πρωτοπόρησε με τη στήριξη σε ομαδικό επίπεδο συγγενών των ασθενών, που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Η πρώτη πιλοτική προσπάθεια έγινε στη Λευκωσία με 6 ομάδες στήριξης από ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες ψυχολόγους, που έλαβαν εξειδικευμένη εκπαίδευση για τη δημιουργία ομάδων στήριξης στο Πένθος από πιστοποιημένους εκπαιδευτές του Bereavement UK.

Μέσα από την πορεία της ζωής, ο καθένας από εμάς βιώνει μία πληθώρα από απώλειες. Το πένθος είναι μία ανθρώπινη αντίδραση σε οποιαδήποτε απώλεια, μεγάλη ή μικρή. Αναμφίβολα, όταν πρόκειται για την απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου, το πένθος χαρακτηρίζεται ως επίπονη διαδικασία με ανάμικτα συναισθήματα που έρχονται και φεύγουν. Σοκ, μούδιασμα, ενοχές, θυμός, φόβος, πόνος, νοσταλγία, θλίψη, μοναξιά, και απελπισία είναι μερικά από αυτά τα δύσκολα συναισθήματα. Όσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ένταση του πένθους. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ένταση και την διάρκεια του πένθους. Η σχέση με τον ασθενή, η προσωπικότητα μας, η πορεία της ασθένειας, αλλά και η τυχόν εμπειρία από προηγούμενες απώλειες φαίνεται ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Πρόκειται για μια προσωπική και μοναδική εμπειρία για τον καθένα από εμάς. Μια εμπειρία με πολλές συναισθηματικές εναλλαγές, με καλές και κακές μέρες, με εύκολες και δύσκολες στιγμές. Τα συναισθήματα έρχονται σε κύματα, κάποτε είναι αναμενόμενα, ενώ άλλοτε έρχονται ξαφνικά.

Παρόλο που η πλειοψηφία των ατόμων προσαρμόζεται στην απώλεια, το πένθος παραμένει μια επώδυνη περίοδος στη ζωή των ατόμων. Η στήριξη από ειδικό σε αυτό το δύσκολο και μοναχικό μονοπάτι, είναι πολλές φορές σωτήρια. Αποτελεί φωτεινή επανεκκίνηση στη ζωή αυτών που μένουν πίσω. Επιπρόσθετα η επαφή με άλλα άτομα που έχουν μια παρόμοια εμπειρία, υπό την καθοδήγηση έμπειρων και κατάλληλα εκπαιδευμένων ψυχολόγων μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση του πόνου από την απώλεια και να δώσει ελπίδα για το μέλλον.

Ενημέρωση και Στήριξη

Αν θέλετε να ενημερωθείτε και να πάρετε εξειδικευμένες πληροφορίες για θέματα που αφορούν την ανθρώπινη απώλεια και την δική σας προσωπική εμπειρία, μπορείτε να συμμετάσχετε στη μηνιαία συνάντηση που διεξάγεται στα γραφεία του ΠΑΣΥΚΑΦ.

Τηλεφωνική Υποστήριξη

Καλέστε στο 77 77 19 86 και διευθετήστε προσωπική τηλεφωνική επικοινωνία, για να μιλήσετε με Ψυχολόγο της Υπηρεσίας Στήριξης στην Ανθρώπινη Απώλεια.

Ατομική Ψυχολογική Υποστήριξη

Διευθετήστε προσωπικό ραντεβού με Ψυχολόγο της Υπηρεσίας Στήριξης στην Ανθρώπινη Απώλεια, αν επιθυμείτε να μοιραστείτε την εμπειρία σας και να λάβετε επαγγελματική καθοδήγηση με στόχο την καλύτερη κατανόηση του εαυτού αλλά και την διαχείριση των δύσκολων συναισθημάτων που προκύπτουν μετά από μια σημαντική απώλεια.

Ομαδική Ψυχολογική Υποστήριξη

Στο πλαίσιο της ομαδικής ψυχολογικής υποστήριξης και με προσεγμένες  βιωματικές ασκήσεις, μπορείτε να εξερευνήσετε και να μοιραστείτε την προσωπική εμπειρία της απώλειας. Στόχος είναι η καλύτερη κατανόηση του εαυτού σας και η σταδιακή ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης.