Πρώτο βραβείο ΕΕ 2020 για την υγεία στον ΠΑΣΥΚΑΦ

Ανακοίνωση
02 Μαρτίου 2021

Πρώτο βραβείο ΕΕ για την υγεία 2020, στην κατηγορία ΜΚΟ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απονεμήθηκε στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων ΠΑΣΥΚΑΦ, για το ‘Πρόγραμμα εξάλειψης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων στην Κύπρο’.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε σήμερα, 2 Μαρτίου 2021 από την Ευρωπαϊκή Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κυρία Στέλλα Κυριακίδη στην πλατφόρμα της ετήσιας συνάντησης πολιτικής υγείας της ΕΕ. 2020 EU Health Award | Public Health (europa.eu)

Το ‘Πρόγραμμα εξάλειψης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, στην Κύπρο’ του ΠΑΣΥΚΑΦ ξεκίνησε το 2010 ως μέρος της δέσμευσης και της συμβολής του ΠΑΣΥΚΑΦ στην εξάλειψη του καρκίνου. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε 3 τομείς: στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη των καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV, στην επίτευξη της θέσπισης ενός εθνικού σχολικού προγράμματος εμβολιασμού HPV για κορίτσια 12 ετών το 2016 και στην επέκταση της κάλυψης στα αγόρια το 2020, στην εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου εξάλειψης για καρκίνους που σχετίζονται με τον HPV έως το 2030, σύμφωνα με τις οδηγίες του ECCO.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Υγείας 2020, τιμά τις πόλεις και τα σχολεία που επηρεάζουν θετικά τις κοινότητές τους προωθώντας τον υγιεινό τρόπο ζωής μεταξύ των παιδιών (6-18 ετών) και τους ΜΚΟ, σχολεία και νηπιαγωγεία που προωθούν τον εμβολιασμό σε παιδιά (0-18 ετών).

Εκτός από τον εορτασμό των επιτευγμάτων και της δέσμευσής τους, το Βραβείο Υγείας της ΕΕ ευαισθητοποιεί για τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν αυτά τα σχολεία, νηπιαγωγεία, ΜΚΟ και πόλεις στην ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας και της ενεργού συμμετοχής του πολίτη στη δημόσια υγεία.

Με αυτή την ευκαιρία ο ΠΑΣΥΚΑΦ εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους όσοι έχουν συμβάλει στην επιτυχή πραγματοποίησή του.

Το πρόγραμμα εξάλειψης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV του ΠΑΣΥΚΑΦ, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, της Γυναικολογικής Εταιρείας Κύπρου, της Παγκύπριας Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου της Μήτρας, της Ογκολογικής Εταιρείας Κύπρου, της Δερματολογικής – Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου και της MSD.

Υπερήφανος Υποστηρικτής του προγράμματος είναι η ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ και Διαχρονικός Χορηγός η Universal Life.