Πρόγραμμα Πρόληψης, Έγκαιρης Διάγνωσης και Αντιμετώπισης του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου

To 2016 o ΠΑΣΥΚΑΦ προχώρησε στη σύσταση της Ομάδας Αντιμετώπισης Γαστρεντερικών Καρκίνων ‘αλθέα’, εστιάζοντας στην ολιστική αντιμετώπιση του γαστρεντερικού καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα στόχευσε στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου λόγω της έξαρσης των περιστατικών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη Κύπρο. H ‘αλθέα’ έχει ως κεντρικό άξονα την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής, τη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με γαστρεντερικό καρκίνο και των οικογενειών τους. Επιδιώκει παράλληλα να εφαρμοστεί παγκύπρια δωρεάν το Εθνικό Πληθυσμιακό Πρόγραμμα Ανίχνευσης Καρκίνου Παχέος Εντέρου και να δημιουργηθεί ένα Εξειδικευμένο Κέντρο Παχέος Εντέρου.

Τι είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, γνωστός και ως ορθοκολικός καρκίνος, είναι ένας κακοήθης όγκος που αναπτύσσεται στο εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου ή στο ορθό. Οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου αναπτύσσονται πρώτα ως πολύποδες, οι οποίοι αργότερα εξελίσσονται σε καρκίνο, εάν δεν αφαιρεθούν. Ο τακτικός έλεγχος του παχέος εντέρου και η αφαίρεση των πολυπόδων μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη του καρκίνου. Αποτελεί έναν από τους πλέον θεραπεύσιμους καρκίνους εάν και εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα.

Ποια είναι η δράση του ΠΑΣΥΚΑΦ κατά του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου;

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ, μέλος της Ευρωπαϊκής οργάνωσης Digestive Cancers Europe, συμμετέχει κάθε Μάρτιο τα τελευταία χρόνια μαζί με 27 χώρες- μέλη της, στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ο Μάρτιος είναι μήνας αφιερωμένος σε κινητοποιήσεις και δράσεις με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η εκστρατεία για τον Ευρωπαϊκό Μήνα Ευαισθητοποίησης Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, περιλαμβάνει ενημέρωση μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για συμπτώματα και τρόπους πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.

Σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Διευθυντών Κλινικών εργαστηρίων έχει προσφερθεί δωρεάν από όλα τα ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια το τεστ ανίχνευσης αίματος στα κόπρανα (FOBT/FIT) για όλο τον μήνα Μάρτιο. Το τεστ προσφέρεται σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, τότε το περιστατικό θα χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση με τη βοήθεια του προσωπικού γιατρού.

Η επιστημονική μας επιτροπή αποτελείται από 15 και πλέον γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων στον τομέα της Ογκολογίας οι οποίοι λαμβάνουν μέρος στη διεκπεραίωση των δράσεών μας. Συνεργάτες μας είναι το Υπουργείο Υγείας, η Γαστρεντερολογική, η Ογκολογική και η Χειρουργική Εταιρεία Κύπρου.

Τι μπορεί να σας προσφέρει η ομάδα αλθέα, ΠΑΣΥΚΑΦ;

Στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης και αντιμετώπισης γαστρεντερικών καρκίνων, η Αλθέα ΠΑΣΥΚΑΦ παρέχει δωρεάν στο κοινό, σε οργανωμένα σύνολα στις πόλεις, στις κοινότητες ή στους επαγγελματικούς τους χώρους:

  • Διεκδίκηση δικαιωμάτων ασθενών για θεραπείες, φαρμακευτικές αγωγές και αναλώσιμα προϊόντα στομίας.
  • Ενημερωτικό υλικό με πληροφορίες για τρόπους πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου
  • Επιμόρφωση του κοινού για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου
  • Διαλέξεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το κοινό
  • Σεμινάρια για επαγγελματίες υγείαςΕνημερωτικό υλικό για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών καρκίνων

Για πληροφορίες καλέστε στο 77 77 19 86 ή με email στο althea@pasykaf.org

Ενημερωτικό Φυλλάδιο κατά του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου

μΆΘΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΣΤΟΜΙΑ

Στεκόμαστε δίπλα στα άτομα με στομία, παρέχοντας τους την ενημέρωση που χρειάζονται για την σωστή φροντίδα του δέρματος τους και αντιμετώπιση των καθημερινών προκλήσεων που παρουσιάζονται, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

Διαγωνισμός ‘Μαγείρεψε υγιεινά, ζήσε καλύτερα’

Με το μήνυμα ‘Μαγείρεψε υγιεινά, ζήσε καλύτερα’, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων ΠΑΣΥΚΑΦ σε συνεργασία με την Universal Life, διοργάνωσε τον 1ο διαδικτυακό διαγωνισμό μαγειρικής στην Κύπρο.

Στόχος η ενδυνάμωση της υγιεινής διατροφής στο κυπριακό τραπέζι για πρόληψη των γαστρεντερικών καρκίνων, μέσα από ένα ευχάριστο διαγωνισμό μαγειρικής που ενίσχυσαν με τη συμμετοχή τους οι φημισμένοι Σεφ Νικόλας Κωνσταντίνου, Κυριάκος Φώκου, Θεόδωρος Ελευθερίου καθώς και ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου.

Η υγιεινή διατροφή ανήκει στους πολύ σημαντικούς παράγοντες πρόληψης γενικά του καρκίνου, ιδιαίτερα όμως των γαστρεντερικών καρκίνων. Οι γαστρεντερικοί καρκίνοι μπορούν να προληφθούν κατά 40% και να θεραπευτούν όταν εντοπίζονται έγκαιρα. Η έγκαιρη διάγνωση συμβάλλει στην επιτυχή αντιμετώπισή τους κατά 90%.

Τα δώρα των νικητών συμπεριελάμβαναν: πακέτο 5νθήμερων διακοπών στην Πράγα για 2 άτομα από το Topkinisis, δωροεπιταγή αξίας 500 ευρώ από τις υπεραγορές Αλφαμέγα, 1 διανυκτέρευση για 2 άτομα στο ξενοδοχείο Aphrodite Hills στην Πάφο.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.cookyourhealth.com.cy