Παγκύπριος Μαθητικός Διαγωνισμός: «Είμαι νέος και δημιουργώ ένα μέλλον χωρίς καρκίνο»

Απονομή βραβείων στους μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό
«Είμαι νέος και δημιουργώ ένα μέλλον χωρίς καρκίνο»

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου
“I am and I will”, «Είμαι…και θα…»

Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στα Κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου, η απονομή των βραβείων στους μαθητές που συμμετείχαν στον Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Είμαι νέος και δημιουργώ ένα μέλλον χωρίς καρκίνο».

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, την Europa Donna Κύπρου, το Europa Uomo Κύπρου, τον Σύνδεσμο «Ένα όνειρο, μια Ευχή», το Ίδρυμα «Χριστίνα Α. Αποστόλου», τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, το «Γκολ στη Ζωή» και τον Σύνδεσμο Φοιτητών Ιατρικής Κύπρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου και την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου στις 15 Φεβρουαρίου.

Ο μαθητικός διαγωνισμός τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και του Υπουργείου Υγείας και στόχο είχε την ευαισθητοποίηση των μαθητών για τη σημασία της πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο αλλά και πώς να προάγουν τρόπους μιας πιο υγειούς ζωής. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα στις κατηγορίες «Έκθεση Ιδεών», «Εικαστική Δημιουργία» και «Οπτικοακουστικό» και να μεταφέρουν τις δικές τους ιδέες.

Την παρουσίαση ανέλαβε ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής κ. Ανδρέας Γιόρτσιος. Οι βραβευθέντες επιλέγηκαν από Κριτική Επιτροπή, η οποία αποτελείτο από τους: κ. Πόλυ Κυριάκου, Στιχουργό, κ. Νίκο Κουρούσιη, Γλύπτη – Καλλιτέχνη, κ. Νικόλα Λαδόμματο, Καλλιτέχνη, κα Παναγιώτα Λεβέντη, Φιλόλογο και κα Ανθή Χαραλάμπους επίσης Φιλόλογο. Η Κριτική Επιτροπή επέλεξε από κάθε κατηγορία τις πέντε καλύτερες συμμετοχές, από τις οποίες οι πρώτες τρεις κέρδισαν χρηματικά έπαθλα, που χορήγησε η Τράπεζα Κύπρου.

Στην κατηγορία «Έκθεση Ιδεών» πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην μαθήτρια Σαββιάνα Μιχαήλ από το Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’. Δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην μαθήτρια Κατερίνα Αχνιώτου από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμιας. Τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στην μαθήτρια Hande Aksoy από το Falcon School. Τέταρτη και πέμπτη θέση πήραν αντίστοιχα ο μαθητής Σιαρμπελ Ιωσήφ από το Terra Santa και η μαθήτρια Νεφέλη Μαυρή από το Λυκείο Αγίου Ιωάννη Λεμεσού και τους απονεμήθηκε τιμητικό δίπλωμα.

Στην κατηγορία «Εικαστική δημιουργία» πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στις μαθήτριες Μαρία Γιάλλουρου και Χριστιάνα Μπητς από το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας. Δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στον μαθητή Γιάννη Παναγή και στην μαθήτρια Ραφαέλλα Κωνσταντίνου από το ΟΛΥΜΠΙΟΝ Ιδιωτικό Γυμνάσιο-Λύκειο. Τρίτο Βραβείο απονεμήθηκε στην μαθήτρια Εμμέλεια Κοντού από το Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ – Δασούπολης.Τέταρτη και πέμπτη θέση πήραν αντίστοιχα ο μαθητής Κωνσταντίνος Νιούλικος από το Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και η μαθήτρια Σωτηρία Αβρααμίδου από το Grammar School και τους απονεμήθηκε τιμητικό δίπλωμα.

Στην κατηγορία «Οπτικοακουστικό» πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην μαθήτρια Γεωργία Νεοκλέους από το Μουσικό Σχολείο Λάρνακας. Δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην μαθήτρια Γλυκερία Ιωάννου από το Λύκειο Αγίου Αντωνίου Λεμεσού. Τρίτο Βραβείο πήραν δύο μαθητές. Το ένα απονεμήθηκε στην μαθήτρια Κωνσταντίνα Παφίτη και το άλλο στον μαθητή Εφραίμ Χρίστου και οι δύο από την Εμπορική Σχολή Μιτσή στη Λεμύθου. Τέταρτη και πέμπτη θέση πήραν αντίστοιχα οι μαθήτριες Μαριάννα και Αγγελική Τσίγγη από το Περιφερειακό Λύκειο Παλαιομετόχου Μ. Κουτσόφτα Α. Παναγίδη, η Κωνσταντίνα Θεοφίλου και η μαθήτρια Μαρία Κωμοδρόμου, επίσης από το Περιφερειακό Λύκειο Παλαιομετόχου Μ. Κουτσόφτα Α. Παναγίδη, στις οποίες απονεμήθηκε τιμητικό δίπλωμα.

Συνολικά, ο διαγωνισμός συγκέντρωσε 49 αξιόλογες συμμετοχές από διάφορα σχολεία, μεταφέροντας δυνατά μηνύματα με το μάτι των νέων, για το θέμα καρκίνος.

Την εκδήλωση στήριξαν η Tράπεζα Κύπρου, η διαφημιστική εταιρεία DeLeMa, το Ελληνικό Ωδείο Αρχαγγέλου, η εταιρεία ΖΟΡΠΑΣ, η εταιρεία SEMIO Productions και ο ΑΠΟΕΛ.